Článek
Postup
01.
Omyté okurky a oloupané cibule pokrájejte na 1-2 mm tlusté plátky. Smíchejte je s vrchovatou lžící soli a nechte 3 hodiny pustit vodu. Poté rukama co nejlépe vyždímejte (šťávu můžete použít třeba do polévky).
02.
Zavařovací sklenice mezitím vyvařte nebo propláchněte vroucí vodou a nechte oschnout. Pracujte tak, abyste se nedotkli vnitřků víček a okrajů sklenic.
03.
Zeleninu čistou lžící upěchujte do zavařovacích sklenic, pod víčkem nechte asi 3 cm volné. Ocet s cukrem, pepřem, kari či kurkumou, chilli dle chuti (pokud ho nemáte rádi, klidně vynechte) a sekaným koprem nechte projít varem. Rozlijte do sklenic tak, aby byly okurky celé zalité, a pevně zavíčkujte.
04.
Takto připravené okurky vám v chladu vydrží až 3 měsíce. Pro delší trvanlivost je ale ještě 20 minut při 80 °C v hrnci nebo v troubě (na plechu s vodou) zavařte. Před konzumací nechte alespoň týden odležet, aby se propojily chutě. Hned po přípravě jsou okurky dost pikantní, ale po 1–2 týdnech jejich chuť příjemně zjemní.
Vyzkoušejte i další ověřené recepty z naší sekce Jak zavařovat & nakládat?