Hlavní obsah
3,5
(28)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Uzený hovězí jazyk patří k surovinám, které jedni milují a druzí nedokážou ani ochutnat. Těm prvním bude určitě chutnat i naložený v ostro-kyselém nálevu na způsob utopenců. Těm druhým ho radím alespoň zkusit; natenko nakrájené maso má jemnou strukturu a je opravdu delikátní.

30 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 sklenici
  • 1 ks uzeného hovězího jazkyka
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1/4 ks celeru
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks bobkového listu
  • 5 kuliček celého černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
Nálev
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 1 ks bobkového listu
  • 5 kuliček celého černého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1/2 lžičky hořčičných semínek
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1/2 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 ks cibule
  • 1/2 lžičky křenu
  • 1/2 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Uzený jazyk řádně omyjte pod tekoucí vodou a uvařte doměkka společně s očištěnou zeleninou a kořením. Má poměrně tuhé maso, proto je možné, že bude potřebovat ke změknutí i víc než dvě hodiny. Nejtužší je u špičky, zda je tedy opravdu měkký, zkoušejte především u ní. Uvařený hned zchlaďte v ledové vodě a oloupejte od kořene směrem ke špičce (podjazyčí odstraňte).

Tip: Dobu varu zkrátíte, když použijete tlakový hrnec, k uvaření vám tak postačí hodina. Část jazyka můžete podávat zatepla, třeba s křenovou omáčkou. Názory na použití uzeného vývaru se liší, někdo ho považuje za příliš slaný či nezdravý, někdo vymění během vaření uzeného masa jednou vodu, faktem ale je, že se v české kuchyni hojně používá. Když proti němu nemáte žádné výhrady, můžete ho použít na uzenou polévku nebo jako základ pro hrachovou kaši.

02.

Na nálev přiveďte k varu hovězí vývar s kořením. Přidejte oba octy s cukrem, solí, worcestrovou omáčkou a hořčicí. Promíchejte, případně dosolte a nechte trochu zchladnout, poté odstraňte bobkový list a nové koření (pepř a hořčičné semínko můžete v nálevu ponechat).

Tip: Když máte rádi ostřejší jídla, přidejte do nálevu kousek najemno nastrouhaného čerstvého křenu.

03.

Oloupaný jazyk nakrájejte na velmi tenké plátky a vložte do vlahého nálevu. Přidejte oloupanou cibuli nakrájenou na tenká půlkolečka, promíchejte a nechte v chladu uležet do druhého dne. Pokrm servírujte v pokojové teplotě s krajícem dobrého chleba, ozdobený trochou ostřejších čerstvých bylinek – hodí se pažitka nebo výhonky hořčice.

Tip: Naložený uzený jazyk je nejlepší, když se pár dní rozleží, skladujte ho v lednici a odebírejte čistou lžící. Nálev ale neobsahuje tolik octa jako běžní utopenci, proto ho spotřebujte do týdne.

Dáváte přednost klasice? Tihle utopenci jsou lepší než z hospody!

Související témata:

Načítám