Článek
Postup
01.
Nejprve vyberte vhodnou nádobu: nejlepší jsou ty se širším otvorem a o něco větší, než je objem sýrů. Rajčata, česnek, ořechy, půl malé lžičky soli, pořádnou dávku čerstvě mletého pepře, rozmarýn a chilli dle chuti rozmixujte nebo nadrobno nasekejte na pastu.
02.
Cibuli oloupejte a pokrájejte na plátky, sýry (my jsme použili Sedlčanský hermelín) podélně rozkrojte, naplňte rajčatovou směsí a podle velikosti lahve ještě rozpulte či rozčtvrťte .
03.
Na dno sklenice dejte trochu cibule a pak už jen vrstvěte hermelíny, cibuli, papričky, několik bobkových listů, snítky rozmarýnu a asi lžičku celého pepře. Zalijte olejem asi 3 cm pod okraj a nechte na misce do druhého dne, podle potřeby pak ještě olej dolijte.
04.
Sýry nechte uzrát buď 3 dny při pokojové teplotě, nebo asi týden v lednici. Pokud je chystáte jako dárek, volte lednici, aby obdarovanému vydržely přes svátky třeba na silvestra.
Skvělým jedlým dárkem pro gurmány bude i domácí pancetta, sušená panenka nebo třeba svařákový sirup.