Hlavní obsah
3,1
(7)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Tip na piknik nebo na lahodnou svačinku? Je jedno, jak tuto dobrotu pojmete, ale pro obě situace se rozhodně hodí. Vyzkoušejte si doma naložit hermelín!

15 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
10 kusů
  • 10 ks sýru hermelínového typu
  • 1 l slunečnicového oleje
  • 1 hrst pepře barevného celého
  • 3 ks cibule
  • 1 palice česneku
  • 2 ks feferonek
  • 2 lžíce listové petržele
  • 1 lžička chilli
  • 2 lžičky bílého mletého pepře
K podávání
  • 1 ks brusinkového kompotu
  • 1 sklenice beraních rohů
Článek

Postup

01.

Připravte si vhodnou nádobu na uložení hermelínů, ideálně větší zavařovací sklenici nebo kyblík s víčkem. Cibuli rozkrojte na poloviny a ty nakrájejte na tenoučké plátky, česnek oloupejte a nasekejte na slabé plátky. Smíchejte všechny druhy koření a směs nasypte na prkénko nebo do misky, abyste do něj mohli následně hermelíny namáčet.

02.

Všechny hermelíny podélně rozkrojte a případně ještě přepulte (tak jako jsem to udělala já – výhoda je v tom, že se hermelíny rychleji uleží), z vnitřní strany obtiskněte vždy do směsi koření (chilli, bílého pepře, sušené petržele) a naplňte půlkolečkem cibule a třemi kousky česneku. Obě strany hermelínu k sobě opět přiklopte a pořádně zmáčkněte k sobě, aby se poloviny ve sklenici nerozdělily.

03.

Do sklenice pak vrstvěte hermelíny, tříbarevný pepř a feferonky dle vlastní chuti – do naložené sklenice taktéž můžete přidat případný zbytek česneku nebo cibule. Nic nezkazíte ani jakoukoli jinou pikantní paprikou, bobkovým listem nebo hořčičným semínkem. Vše nakonec zalijte olejem tak, aby všechny ingredience byly ponořené.

04.

Se sklenicí opatrně zatřepejte a nechte den uležet v pokojové teplotě na tmavém místě. Druhý den pak hermelíny přemístěte do lednice či na chladné tmavé místo například ve sklepě. Nechte uležet asi týden. Podávejte s kozím rohem (případně feferonkou), lžící nakládaných brusinek a s chlebem.

Související témata:

Načítám