Článek
Postup
01.
V hmoždíři rozetřete na pastu 5 stroužků česneku, pokrájená sušená rajčata, kuličky koriandru, oregano a sladkou papriku. Hermelíny podélně rozkrojte a připravenou pastou potřete vnitřní strany, poté sýry složte vnitřními stranami zpět k sobě a rozřízněte napůl, aby se lépe vkládaly do sklenic.
02.
Nakrájejte cibuli na měsíčky a 5 stroužků česneku na plátky. Na dno každé sklenice dejte nejprve část cibule a česneku, pak vložte rozpůlený hermelín, bobkový list, pepř, nové koření, bylinky a feferonku. Postup ještě jednou zopakujte, dokud sklenice nenaplníte. Na závěr zalijte olejem.
03.
Sklenicí opatrně zatřepte, aby se olej rozlil všude a vyprchal přebytečný vzduch. Dbejte na to, aby i vrchní část posledního hermelínu byla ponořená v oleji. Sklenice uzavřete a nechte odležet přes noc při pokojové teplotě.
04.
Ráno naložené hermelíny přemístěte do lednice a nechte zrát ideálně další dva až tři dny. Poté podávejte s čerstvým chlebem a vychlazeným pivem.
Tip: Do každé sklenice dejte jednu až dvě feferonky – podle toho, jak moc pálivé máte rádi. Před použitím feferonky ochutnejte, ať tušíte, do čeho se pouštíte!
Už jste vyzkoušeli naše domácí utopence, jemné zavináče a další nakládané dobroty?