Hlavní obsah
3,1
(100)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Máte rádi pálivou chuť a hermelín zároveň? Pak možná rovnou zdvojnásobte dávku na přípravu pikantních nakládaných sýrů s feferonkou. Jejich jedinečná chuť vás totiž dostane.

15 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
na 2 dózy o objemu 600 ml
  • 480 g sýru hermelínového typu
  • 2 ks cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 400 ml slunečnicového oleje
  • 4 ks feferonek
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 12 listů bobkového listu
  • 4 lžičky pepře barevného celého
  • 1/2 lžíce nového koření
Pasta
  • 5 stroužků česneku
  • 4 lžíce sušených rajčat v oleji
  • 4 lžičky sušeného oregana
  • 1 lžička koriandrového semínka
  • 1 lžička mleté sladké papriky
Článek

Postup

01.

V hmoždíři rozetřete na pastu 5 stroužků česneku, pokrájená sušená rajčata, kuličky koriandru, oregano a sladkou papriku. Hermelíny podélně rozkrojte a připravenou pastou potřete vnitřní strany, poté sýry složte vnitřními stranami zpět k sobě a rozřízněte napůl, aby se lépe vkládaly do sklenic.

02.

Nakrájejte cibuli na měsíčky a 5 stroužků česneku na plátky. Na dno každé sklenice dejte nejprve část cibule a česneku, pak vložte rozpůlený hermelín, bobkový list, pepř, nové koření, bylinky a feferonku. Postup ještě jednou zopakujte, dokud sklenice nenaplníte. Na závěr zalijte olejem.

03.

Sklenicí opatrně zatřepte, aby se olej rozlil všude a vyprchal přebytečný vzduch. Dbejte na to, aby i vrchní část posledního hermelínu byla ponořená v oleji. Sklenice uzavřete a nechte odležet přes noc při pokojové teplotě.

04.

Ráno naložené hermelíny přemístěte do lednice a nechte zrát ideálně další dva až tři dny. Poté podávejte s čerstvým chlebem a vychlazeným pivem.

Tip: Do každé sklenice dejte jednu až dvě feferonky – podle toho, jak moc pálivé máte rádi. Před použitím feferonky ochutnejte, ať tušíte, do čeho se pouštíte!

Už jste vyzkoušeli naše domácí utopence, jemné zavináče a další nakládané dobroty?

Načítám