Článek
Postup
01.
Omyjte řádně citron, osušte ho a škrabkou oloupejte tenké proužky kůry. Bylinky opláchněte, osušte, oberte lístky a nasekejte nadrobno.
02.
Sýr nechte okapat a pak ho nakrájejte na kostičky velké asi 2 × 2 cm. Menší kousky jsou půvabnější, při napichování se ale obvykle rozpadají.
03.
Do misky odlijte asi 150 ml oleje, přidejte citronovou kůru, bylinky a pepř a promíchejte.
04.
Sklenici vypláchněte vroucí vodou a nechte oschnout. Dospod nalijte trochu ochuceného oleje a na něj natěsno vyskládejte vrstvu sýra. Znovu přidejte pár lžic oleje a sýr a takto postupujte, až je všechen sýr ve sklenici.
05.
Naplněnou sklenici dolijte olejem, aby bylo všechno potopené. V lednici nechte uležet alespoň dva dny, zkonzumujte do týdne. Hodí se jako malé pohoštění k vínu a perfektně doprovodí saláty z čerstvé zeleniny. Olej z něj můžete použít do zálivky na salát nebo k namáčení dobrého chleba.
Tip: K sýru můžete přidat olivy, chilli papričky, sušená rajčata, kolečka cibule nebo česnek, vždy ale dbejte, aby byl celý obsah sklenice zalitý olejem. Zůstane-li vám ochucený olej, můžete do něj naložit další dávku sýra.
Máte rádi nakládané sýry? Pak určitě oceníte nakládaný sýr s modrou plísní s ořechy a česnekem a zachutná vám nakládaná feta s olivami a rozmarýnem nebo nakládaný balkánský sýr s olivami.