Hlavní obsah
2,9
(213)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Zdají se vám rybí karbanátky v octovém nálevu trochu nezvyklé? Nesuďte, dokud je neochutnáte. Smažené kuličky jsou dobré i jen tak samy o sobě, ale až rozležení v pikantním láku jim dodá tu správnou výraznou chuť.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 sklenice
Rybí karbanátky
  • 450 g tresky
  • 250 g brambor
  • 100 g mrkve
  • 80 g celeru
  • 100 g cibule
  • 2 ks vejce
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 lžička soli a pepře
  • 1 vrchovatá lžíce strouhanky
  • 1/2 hrnku oleje
Lák
  • 200 ml octa 8%
  • 800 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce cukru
  • 15 kuliček celého černého pepře
  • 3 listy bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • 3 ks chilli papričky
Článek

Postup

01.

My jsme použili tresku s kůží, ale hodí se i losos, kapr, candát a další ryby. A je jen na vás, jestli si připlatíte za filety, nebo si dáte práci s vykosťováním. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka a nechte vychladnout. Zajímá vás videonávod, jak vykostit kapra?

Foto: Jakub Jurdič

Na dvě pořádné sklenice (a pár kuliček navíc, které sníte během přípravy) vám stačí dva filety z treskyFoto: Jakub Jurdič

02.

Rybu dejte na plech, pokapejte olejem a asi deset minut pečte při 200 °C. Jde jen o to, aby se maso lehce propeklo a šlo od kůže. Vidličkami ho pak rozmačkejte, odstraňte kůži a vyberte případné kosti. Zůstanou-li malé kostičky, rozloží je ocet v nálevu.

Foto: Jakub Jurdič

Maso jen krátce zapečte, aby šlo oddělit od kůže a rozmačkatFoto: Jakub Jurdič

03.

Najemno pokrájenou cibuli nechte na troše oleje zesklovatět, přidejte najemno nastrouhanou mrkev a celer a ještě chvíli restujte doměkka.

Foto: Jakub Jurdič

Zatímco se peče ryba, orestujte zeleninu – opečením získá mnohem lepší chuťFoto: Jakub Jurdič

04.

Připravte si zeleninu do nálevu – mrkev, cibuli a pálivé papričky, ale množství a druh můžete upravit dle své chuti.

Foto: Jakub Jurdič

K nálevu můžete přidat oblíbenou zeleninuFoto: Jakub Jurdič

05.

Ocet s vodou, solí, cukrem a kořením přiveďte k varu a nechte lehce zchladnout, než si připravíte zbytek. Zeleninu očistěte a pokrájejte na kolečka.

Foto: Jakub Jurdič

Ocet svařte s kořením a vodou a zeleninu pokrájejte na kolečkaFoto: Jakub Jurdič

06.

Oloupané brambory nastrouhejte a smíchejte s orestovanou zeleninou, rybou, nasekanou petrželí (k rybě je výborný i kopr), vajíčky, trochou soli, čerstvě mletým pepřem a podle potřeby i trochou strouhanky. Když necháte hmotu chvíli odležet v lednici, karbanátky se vám budou lépe tvarovat.

Foto: Jakub Jurdič

Podle potřeby můžete těsto na karbanátky zahustit trochou strouhankyFoto: Jakub Jurdič

07.

Rukama pak tvořte malé kuličky nebo placičky a obalujte je ve strouhance.

Foto: Jakub Jurdič

Z odleželého těsta se kuličky tvarují snadějiFoto: Jakub Jurdič

08.

Ve velké pánvi rozehřejte asi 2 cm oleje, karbanátky v něm ze všech stran opečte a nechte zchladnout tak, abyste s nimi mohli manipulovat rukama a nespálili se.

Foto: Jakub Jurdič

Rybí karbanátky opečte dozlatovaFoto: Jakub Jurdič

09.

Hotové vychladlé kuličky vyskládejte střídavě s cibulí, mrkví a papričkami do vyčištěných sklenic, zalijte (klidně ještě horkým) nálevem a nechte minimálně tři dny v chladu zrát. V lednici vydrží tyto pečenáče zhruba tři týdny.

Foto: Jakub Jurdič

Kuličky a zeleninu zalijte ještě horkým lákemFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

To nejtěžší přichází na závěr: počkat, než se karbanátky uleží!Foto: Jakub Jurdič

Věděli jste, že naložit jako utopence můžete i klasické masové karbanátky?

Načítám