Článek
Postup
01.
V hrnci asi 10 minut svařte všechny ingredience na lák. Uvedené množství nálevu vystačí (podle toho, jak moc budou sklenice napěchované) asi na 3–4 klasické okurkové zavařovací sklenice o objemu 700 ml. Všechny ostatní rozpisy surovin jsou vždy jen na 1 sklenici, aby se vám to do nich lépe dávkovalo.
02.
Na dno sklenice dejte všechno koření (množství ve lžičkách se týká zarovnaných lžiček!) a část zeleniny. Pak sklenice napěchujte důkladně propranými okurkami, kolik se vám jich vejde dovnitř, záleží na jejich velikosti. Navrch nebo mezi ně zasuňte kousky zbylé zeleniny. Zalijte horkým lákem a pevně sklenice uzavřete.
03.
Na dno zavařovacího hrnce dejte starou utěrku, aby do sebe sklenice tolik nebouchaly. Sklenice narovnejte vedle sebe, zalijte pod okraj víček vodou a při 85 °C (voda se nesmí vařit) sterilujte asi 15 minut. Sklenice pak vyndejte, víčkem dolů vyskládejte na suchou utěrku a nechte vychladnout.
Jaké koření nebo zelenina nesmí chybět ve vašem nejlepším receptu na kyselé okurky?