Článek
01.
Sceďte z mozzarelly nálev a nechte pořádně okapat. Jemně omyjte bazalku a opatrně ji osušte. Oloupejte česnek. Horkou vodou vypláchněte sklenici, do které budete mozzarellu nakládat, a otřete ji čistou utěrkou.
02.
Do mísy dejte 3–4 lžíce olivového oleje. Prolisujte k němu česnek, osolte a promíchejte. Bazalku nasekejte ostrým nožem nadrobno. Na malé kousky také pokrájejte sušená rajčata a vše přidejte do oleje. Promíchejte a přidejte okapanou mozzarellu. Každou třešinku pořádně obalte ve směsi a začněte je ukládat do sklenice. Skládejte je tak, aby kolem nebylo zbytečně moc místa, ale příliš na sýr netlačte.
03.
Poskládanou mozzarellu zalijte ve sklenici zbytkem oleje tak, aby bylo vše pod hladinou. Nechte uležet při pokojové teplotě alespoň hodinu, v lednici do druhého dne. I když v lednici vydrží asi týden, v nejlepší kondici je druhý a třetí den.
Můj tip: Olej z nakládání použijte jako zálivku na rajčatový salát, případně si v něm namáčejte kousky bílého chleba, je to lahůdka.
Máte nějaký vlastní skvělý tip, jak upravit jemnou mozzarellu? Podělte se s námi!