Článek
Postup
01.
Ve vroucí vodě rozmíchejte sůl, přidejte ocet, bobkové listy a rozmáčknuté stroužky česneku (nejlépe to jde plochou velkého nože o prkénko). Máte-li rádi pálivé, nezapomeňte na špetku chilli prášku nebo vloček.
02.
Oloupané kedlubny (asi 1,5 kg) pokrájejte na hranolky, řepu na tenké plátky, aby měla jiný tvar než kedlubna (většinou se nejí). Zeleninu promíchejte a rozdělte do vroucí vodou vypláchnutých sklenic. Řepa se dává proto, že jiné zelenině dodá krásně růžovou barvu – podobným způsobem si můžete připravit i naložená růžová vejce.
03.
Zeleninu zalijte lákem tak, aby byla ponořená, sklenice zavíčkujte nebo přikryjte tak, aby mohl unikat vzduch a nechte týden při pokojové teplotě kvasit. Nezapomeňte dát pod sklenice pekáček nebo jinou podložku, kdyby při kvašení přetekly. Jednou za den sklenicemi zatřeste. Poté zavíčkujte a přemístěte do lednice, kde vám vydrží minimálně měsíc.
Tip
Tradičně se používá vodnice, ale v našich podmínkách snadněji seženete kedlubny nebo bílou ředkev, která se hodí také.
Připravte si celou blízkovýchodní hostinu: naloženou zeleninu doplňte křupavým domácím falafelem, různě ochuceným hummusem, lilkovou pomazánkou baba ganuš, paprikovou muhammarou a jako dezert podávejte třeba pomerančové řezy s růžemi.