Hlavní obsah
3,1
(602)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Variace na plněnou papriku pochází z Maďarska. Někdy se mleté maso balí do zelných listů, stejně jako v receptu na ukrajinské „golubce“. Syté, levné, sezonní, lokální, ale hlavně nesmírně chutné jídlo.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Masové kuličky
  • 500 g vepřového mletého masa
  • 70 g kulatozrnné rýže
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
Dále potřebujete
  • 600 g kysaného zelí
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 1 ks maďarské klobásy
  • 2 lžičky paprik
  • 1 ks bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky celého černého pepře
  • 1 stroužek česneku
  • 1 špetka soli
K podávání
  • 6 krajíců chleba
  • 6 lžic zakysané smetany
Článek

Příprava jídla je jednoduchá za podmínky, že se budete držet mých rad. Potřebujete kastrol široký tak, aby se vám do něj vešly všechny kuličky v jedné vrstvě, já použila hrnec s průměrem 26 cm. Rýže má být kulatá a zelí ideálně ze sudu. Klobásu sice můžete vynechat, ale dobrá maďarská klobása dodá jídlu tu správnou chuť. A na mleté paprice nešetřete.

Postup

01.

V sítku propláchněte kulatozrnnou rýži (nemusíte ji vážit, odměřte přibližně půl hrnku o objemu cca 250 ml), zalijte ji vařící vodou a nechte chvíli stranou, postačí 15–20 minut. Zelí nechte okapat, šťávu zachyťte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky.

02.

Do mísy dejte mleté vepřové maso (plec, krkovička nebo jejich směs), přidejte vejce, osolte, opepřete a přidejte i okapanou syrovou rýži. Dobře promíchejte, nejlépe rukou. Masovou směs musíte propracovat tak, aby držela pohromadě. Opláchněte si ruce ve studené vodě, ze směsi vytvořte kuličky, dobře je „utáhněte“ a nechte chvíli stranou.

03.

V širokém kastrolu rozehřejte sádlo a zpěňte na něm cibuli. Na chvíli odtáhněte z ohně, přidejte červenou papriku, dobře ji v základu rozmíchejte, podlijte vodou a vraťte na oheň. Do hrnce přidejte kysané zelí (když je příliš kyselé, propláchněte ho vodou, když je příliš dlouhé, překrájejte ho), bobkový list, nové koření a černý pepř a přiveďte k varu.

04.

Když se zelí začne vařit, ztlumte plamen a vytvořte v něm důlky pro kuličky, třeba opačnou stranou malé naběračky. Do každého opatrně umístěte jednu kuličku a odolejte pokušení jakkoliv je míchat nebo přemisťovat. Jenom dolijte vodu tak, aby dosahovala asi do dvou třetin kuliček. Vložte také klobásu, přiklopte pokličkou a nechte na mírném ohni pomalu probublávat asi 20 minut. Nemíchejte, jenom občas mírně zatřeste hrncem, aby se kuličky nepřilepily.

05.

Po dvaceti minutách můžete odklopit a kuličky opatrně převrátit na druhou stranu. Ochutnejte a případně dosolte. Přidejte prolisovaný česnek, přiklopte a dál zvolna vařte dalších 20 minut.

06.

Podávejte s bílým chlebem, na každou porci dejte pár koleček klobásy a můžete přidat i lžíci husté kysané smetany.

Tip: Odloženou šťávou z kysaného zelí případně dolaďte chuť podle vašich představ. A když máte jídlo raději ostřejší, můžete do hrnce přidat i kousek feferonky.

Související témata:

Načítám