Článek
Příprava jídla je jednoduchá za podmínky, že se budete držet mých rad. Potřebujete kastrol široký tak, aby se vám do něj vešly všechny kuličky v jedné vrstvě, já použila hrnec s průměrem 26 cm. Rýže má být kulatá a zelí ideálně ze sudu. Klobásu sice můžete vynechat, ale dobrá maďarská klobása dodá jídlu tu správnou chuť. A na mleté paprice nešetřete.
Postup
01.
V sítku propláchněte kulatozrnnou rýži (nemusíte ji vážit, odměřte přibližně půl hrnku o objemu cca 250 ml), zalijte ji vařící vodou a nechte chvíli stranou, postačí 15–20 minut. Zelí nechte okapat, šťávu zachyťte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky.
02.
Do mísy dejte mleté vepřové maso (plec, krkovička nebo jejich směs), přidejte vejce, osolte, opepřete a přidejte i okapanou syrovou rýži. Dobře promíchejte, nejlépe rukou. Masovou směs musíte propracovat tak, aby držela pohromadě. Opláchněte si ruce ve studené vodě, ze směsi vytvořte kuličky, dobře je „utáhněte“ a nechte chvíli stranou.
03.
V širokém kastrolu rozehřejte sádlo a zpěňte na něm cibuli. Na chvíli odtáhněte z ohně, přidejte červenou papriku, dobře ji v základu rozmíchejte, podlijte vodou a vraťte na oheň. Do hrnce přidejte kysané zelí (když je příliš kyselé, propláchněte ho vodou, když je příliš dlouhé, překrájejte ho), bobkový list, nové koření a černý pepř a přiveďte k varu.
04.
Když se zelí začne vařit, ztlumte plamen a vytvořte v něm důlky pro kuličky, třeba opačnou stranou malé naběračky. Do každého opatrně umístěte jednu kuličku a odolejte pokušení jakkoliv je míchat nebo přemisťovat. Jenom dolijte vodu tak, aby dosahovala asi do dvou třetin kuliček. Vložte také klobásu, přiklopte pokličkou a nechte na mírném ohni pomalu probublávat asi 20 minut. Nemíchejte, jenom občas mírně zatřeste hrncem, aby se kuličky nepřilepily.
05.
Po dvaceti minutách můžete odklopit a kuličky opatrně převrátit na druhou stranu. Ochutnejte a případně dosolte. Přidejte prolisovaný česnek, přiklopte a dál zvolna vařte dalších 20 minut.
06.
Podávejte s bílým chlebem, na každou porci dejte pár koleček klobásy a můžete přidat i lžíci husté kysané smetany.
Tip: Odloženou šťávou z kysaného zelí případně dolaďte chuť podle vašich představ. A když máte jídlo raději ostřejší, můžete do hrnce přidat i kousek feferonky.
Kysané zelí a ostatní fermentované potraviny jsou ideální na hubnutí, trávení, imunitu!