Článek
Postup
01.
Nejdřív si připravte bešamel: Polovinu másla rozehřejte v hluboké pánvi a zaprašte moukou. Chvilku smažte, až vznikne bledá jíška. Tu pak po částech zalijte mlékem a metličkou vždy prošlehejte, aby se nedělaly hrudky. Lehce osolte, přidejte menší bobkový list a na mírném plameni za občasného promíchání nechte asi 15 minut probublávat, až je hotový bešamel krásně hebký. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a vyndejte bobkový list.
Video: Jak udělat domácí jíšku?
02.
Zatímco bešamel chladne, cibuli nakrájejte najemno a na zbylém másle ji nechte zesklovatět. Přidejte nahrubo nasekaný medvědí česnek, podle chuti můžete nákyp udělat pikantnější i díky klasickému česneku. Podlijte kapkou vody (opravu jen maličko, jen aby se česnek nezačal smažit) a pár minut zahřívejte, až zcela změkne a tekutina se odpaří.
03.
Troubu zapněte na 200 °C. Formičky o objemu asi 200 ml (dobře poslouží třeba čajové hrnky) vymažte máslem. Do zchladlého bešamelu vmíchejte spařený medvědí česnek, strouhaný sýr a jeden po druhém také žloutky. Dochuťte solí a pepřem.
Video: Jak rychle a čistě oddělit žloutek od bílku? Známe 5 fíglů!
04.
Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh, opatrně ho vmíchejte do připravené směsi a těsto rozdělte do připravených formiček. Vložte do trouby a pečte asi 20 až 30 minut dozlatova. Zejména v první polovině pečení troubu neotvírejte, aby nákyp nesplaskl!
05.
Hotové suflé ihned podávejte! Nákyp se velmi rychle propadne, ale na chuti mu to nic neubere. Hodí se jako samostatné menší jídlo nebo příloha k masu.
Medvědí česnek se hodí do mnoha jídel! Jako inspirace vám poslouží recepty na jarní kuře a brambory v jednom hrnci a jehněčí kolínko s medvědím česnekem a hráškem. A vynikající je i brynzová pomazánka s medvědím česnekem.