Hlavní obsah
3,8
(5)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Meruňky, jahody, třešně… z tohoto ovoce jste s námi už mohli péct. Ale co borůvky? Na ty se letos nedostane? Nebojte se, i tyhle malé modré plody mají v kuchyni své místo při pečení našeho koláče s drobenkou.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto
  • 220 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 50 g mandlí
  • 1 lžíce strouhanky
  • 150 g cukru krupice
  • 80 g másla
  • 2 ks vejce
  • 40 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce mléka
Náplň
  • 150 g borůvek
  • 50 g cukru krupice
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
Drobenka
  • 100 g hrubé mouky
  • 70 g másla
  • 30 g cukru krupice
Článek

Postup

01.

Utřete vejce s máslem a cukrem, přidejte jogurt, mléko, a vyšlehejte tak základ na těsto. Přidejte skořici, mandle, strouhanku a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vařečkou dobře zamíchejte a vypracujte hladké těsto.

02.

Pokračujte náplní. V kastrůlku rozehřejte borůvky s 50 ml vody, přijdete cukr, škrob, přiveďte k varu a stáhněte z plotny.

03.

Na drobence pak není nic těžkého, do mísy vložte všechny ingredience a krátce je rukama promněte.

04.

Na dno plechu s pečicím papírem nalijte dvě třetiny těsta. Pokryjte je borůvkovou náplní, na kterou lžící ještě sem tam rozmístěte zbytek těsta. Vytvoří se tak efektní mezery.

05.

Koláč posypte připravenou drobenkou a pečte ho 45 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia.

Energetická hodnota celkem - 1 koláč
Energie15 812,65 kJ
Bílkoviny63,7 g
Tuky165,1 g
Sacharidy502,04 g
Sůl0,65 g
SAFA68,29 g
Vláknina22,66 g
Cukry249,52 g
Související témata:

Načítám