Článek
Knedlíčky nadýchané jako obláčky, které se jen rozplývají. Skoro všichni je milujeme (znáte jejich historii?). Základem dobrého karlovarského knedlíku je pečivo. To je lepší používat starší a ideálně si jej nechat zestárnout doma.
Postup
01.
Rohlíky nebo housky (anebo klidně toastový chleba) nakrájejte na kostičky a nechte pořádně oschnout. Můžete si to urychlit 10 minutami v troubě při 160 °C, lepší jsou ale přes noc přirozeně okoralé. Takto zaschlé housky totiž potom lépe drží tvar a i mozaika knedlíku vypadá mnohem lépe.
02.
Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Máslo rozpusťte, ale nepřepalte. Nalijte k rohlíkům. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, žloutky promíchejte s rohlíky. Přidejte koření, sůl, petrželku a vlažné mléko a nechte chvíli proležet. Nakonec opatrně zapracujte s vyšlehaným sněhem. Hotové těsto drží hezky pohromadě – podle potřeby můžete přidat trochu mléka navíc, nebo naopak zlehka zahustit strouhankou.
03.
V dlaních tvořte z těsta velké koule a vařte je asi 15 minut, dokud nevyplavou. Doba vaření hodně záleží na jejich velikosti. Knedlík také můžete vařit v páře. Podávejte jako přílohu nebo jako hlavní chod.
Tip: Děláte-li knedlíky jako hlavní chod, přidejte do těsta na kostičky nakrájenou a opečenou anglickou slaninu a podávejte s dozlatova osmaženou cibulkou.
Nebo máte raději klasický houskový knedlík?