Hlavní obsah
3,1
(269)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Ke guláši, pečeni i jen tak s cibulkou či uzeným jsou karlovarské knedlíky jednoduše úžasné. Oproti klasickým houskovým zabere jejich příprava minimum času a jako bonus do nich snadno spotřebujete zbylé pečivo.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 10 ks housky
  • 80 g másla
  • 4 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 2 lžíce listové petržele
  • 250 ml mléka
Článek

Knedlíčky nadýchané jako obláčky, které se jen rozplývají. Skoro všichni je milujeme (znáte jejich historii?). Základem dobrého karlovarského knedlíku je pečivo. To je lepší používat starší a ideálně si jej nechat zestárnout doma.

Postup

01.

Rohlíky nebo housky (anebo klidně toastový chleba) nakrájejte na kostičky a nechte pořádně oschnout. Můžete si to urychlit 10 minutami v troubě při 160 °C, lepší jsou ale přes noc přirozeně okoralé. Takto zaschlé housky totiž potom lépe drží tvar a i mozaika knedlíku vypadá mnohem lépe.

02.

Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Máslo rozpusťte, ale nepřepalte. Nalijte k rohlíkům. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, žloutky promíchejte s rohlíky. Přidejte koření, sůl, petrželku a vlažné mléko a nechte chvíli proležet. Nakonec opatrně zapracujte s vyšlehaným sněhem. Hotové těsto drží hezky pohromadě – podle potřeby můžete přidat trochu mléka navíc, nebo naopak zlehka zahustit strouhankou.

03.

V dlaních tvořte z těsta velké koule a vařte je asi 15 minut, dokud nevyplavou. Doba vaření hodně záleží na jejich velikosti. Knedlík také můžete vařit v páře. Podávejte jako přílohu nebo jako hlavní chod.

Tip: Děláte-li knedlíky jako hlavní chod, přidejte do těsta na kostičky nakrájenou a opečenou anglickou slaninu a podávejte s dozlatova osmaženou cibulkou.

Nebo máte raději klasický houskový knedlík?

Související témata:
Karlovarské knedlíky

Načítám