Hlavní obsah
3,0
(275)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Kdo by nemiloval typické české Honzovy buchty. Pokud hledáte recept na ty nejnadýchanější Honzovky, dál už hledat nemusíte. Vyzkoušejte naše mléčné vláčné těsto odlehčené cream cheese, které si zamilujete.

25 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 bochánky
Těsto
  • 150 g hladké mouky
  • 15 g cukru moučka
  • 1 špetka soli
  • 2 g sušeného droždí
  • 1 ks vejce
  • 25 g čerstvého krémového sýru
  • 85 ml mléka
  • 10 g másla
Dále
  • 1 hromádka másla
  • 6 lžic švestkových povidel
Článek

Postup

01.

Ačkoli vám práce jako taková zabere asi 25 minut, počítejte s tím, že kvůli kynutí těsta se příprava protáhne tak na dvě hodiny. Nejprve smíchejte mouku, cukr, sůl a sušené droždí.

02.

Do směsi přidejte jedno malé vejce (velikost S), cream cheese, teplé mléko a vypracujte těsto. Hněťte ho rukama nebo použijte kuchyňský robot. 

03.

Asi po 10 minutách hnětení přidejte povolené máslo a dále hněťte přibližně dalších 10 minut, dokud nebudete mít nelepivé těsto. 

04.

Vypracované těsto dejte do mísy, přikryjte potravinářskou fólií a nechte těsto kynout na teplém místě (třeba kousek od rozehřívající se trouby) 1 hodinu. 

05.

Po hodině kynutí rozdělte těsto na 4 až 6 částí (podle toho, jak velké chcete buchty mít) a vytvarujte jednotlivé bochánky. Pak je nechte opět kynout pod potravinovou fólií na teplém místě asi 15 minut.

06.

Vykynuté bochánky lehce splácněte (vytvoříte z nich placičky) a zabalte do nich povidla (asi 1 lžíce povidel do každé). Naplněné buchty dejte do máslem vymazané formy a nechte opět kynout pod potravinovou fólií, tentokrát asi 40 minut.

07.

Vykynuté Honzovky dejte péct do předem vyhřáté trouby na 150 °C na 20 minut. 

Foto: Viktorie Hrazdílková

Díky cream cheese jsou buchty dokonale nadýchanéFoto: Viktorie Hrazdílková

Vyzkoušejte naše další sladké klasiky, třeba kynuté koláče nebo domácí koblihy.

Související témata:

Načítám