Článek
Řešíte, co nabídnout návštěvě ke kávě, nebo postrádáte lahodný moučník k šálku teplého čaje? Máme pro vás tip na voňavou meruňkovou buchtu, měkkou jako obláček. Příprava ani pečení netrvají dlouho, takže ji můžete vykouzlit v den příjezdu hostů nebo zkrátka jen tak, až vás přepadne mlsná.
Meruňková buchta s drobenkou
Na plech o velikosti 35 x 27 cm potřebujete: 175 g hladké mouky, 175 g polohrubé mouky, špetku soli, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce cukru, kůru z ½ citronu, 250 ml mléka, 125 ml oleje, 1 vejce, 300 g meruněk, hrstku mandlových plátků
Na drobenku: 40 g másla, 40 g cukru, 70 g polohrubé mouky, 1 lžičku vanilkového extraktu, ½ lžičky skořice, 20 g strouhaného kokosu
Postup: Připravte si nejprve drobenku. Spojte máslo s cukrem, vanilkovým extraktem a skořicí. Přisypejte kokos a postupně také mouku. Jakmile vznikne sypká směs, která se bude drolit mezi prsty, je drobenka hotová. Odložte ji stranou a troubu předehřejte na 170 stupňů.
Hladkou i polohrubou mouku prosejte přes síto do mísy, přidejte špetku soli, kypřicí prášek, oba cukry a citronovou kůru. Promíchejte a připravte si tekutou směs spojením mléka, oleje a vajíčka. Obě směsi spojte a pořádně promíchejte.
Těsto naneste rovnoměrně na hlubší plech vyložený pečicím papírem. Meruňky opláchněte, rozpulte, vyjměte pecku, nakrájejte na měsíčky a vyskládejte v řadách na těsto. Povrch posypte drobenkou a mandlovými plátky. Pečte dozlatova 30 až 40 minut.
Tip: Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte i jiné druhy ovoce. Skvělý výsledek bude zaručen i s použitím jahod, broskví či švestek. A přidáte-li do drobenky najemno nasekané vlašské ořechy, bude vám příjemně křupat.
VYROBTE SI OVOCNÉ POTĚŠENÍ
Patříte mezi milovníky ovocných moučníků s drobenkou?