Skleněné nádobí představuje skvělou možnost, jak skloubit komfortní vaření, estetiku a zdraví prospěšnou šetrnou přípravu potravin.
Článek
Ať už se jedná o hrnce, pekáče, šálky na kávu nebo bábovkové formy, má skleněné nádobí své nepopiratelné přednosti. Snadno se udržuje v dokonalé čistotě a nepřijímá pachy. Sklo je naprosto hygienické a zaručuje zdravotní nezávadnost připravovaných pokrmů. Je odolné i vůči agresivním chemickým látkám a při správném používání prakticky nehrozí, že ho poškrábete.
Z podstaty materiálu je ale také křehké a vyžaduje šetrnost při manipulaci. Sklo je ekologické, jeho výroba není náročná, a pokud se stane, že nedopatřením pekáč rozbijete, nevyhazujte ho do odpadkového koše, recyklujte.
I odolný materiál má své limity
Skleněné žáruvzdorné sklo v troubě odolává opravdu hodně vysokým teplotám, a to až do 300 °C, jak uvádí Simax. Jiný výrobce, Bodum, dokonce garantuje teplotu vyšší, a to až 530 °C. Při vaření například vody na plynovém hořáku je vhodné používat speciální plotýnku nebo sítko, které plamen rozptýlí. Nádobí se ale bez omezení hodí pro tradiční elektrické plotýnky i sklokeramické desky.
Nevhodné ale je na indukční desky, sklo není vodivé a princip ohřevu zde nebude fungovat. Pozorně si prohlédněte obal výrobku, je na něm vyznačený údaj o možnosti použití v mikrovlnné troubě. Ne každá nádoba je pro tento způsob vaření vhodná.
Mráz sklu dobře nedělá
Ve skleněném nádobí celkem úspěšně můžete servírovat rovnou na stůl, ostudu si neuděláte. A nesnědené potraviny v pekáči bez obav uskladněte v chladničce. Nádobí ale není vhodné pro uložení do mrazničky. Polévky i omáčky vlivem mrazu výrazně zvětší svůj objem a nepružná skleněná nádoba praskne. Stejné riziko hrozí i při rozmrazování potravin, kdy vlivem prudkého ohřátí může také dojít k poškození.
Mytí je tak snadné
Údržba skleněného materiálu nevyžaduje žádnou speciální péči. Nádobí lze běžně umývat v myčce. Při ručním mytí oceníte schopnost uvolnění nečistot již po krátkém odmočení. Zvlášť houževnaté připáleniny neodstraňujte prostředky s hrubými částicemi (písek na nádobí nebo drátěnku), které nádobí poškrábou. Povrch skla je hladký, neporézní, a pokud není hmota probarvená, tak je sklo dokonale průhledné.
Potěšte se pohledem
Průhledný materiál umožní sledovat proces vaření i pečení. Také potraviny uložené v chladničce rychle identifikujete. Skleněné nádobí vypadá dobře i při stolování. Například čaj si ve skleněném šálku vychutnáte nejenom podle typické vůně a chuti, kdo by dokázal odolat zlatavě jiskřivému nápoji? A mnozí z vás doslova milují kávu ve skle. Sklenky a šálky sice odolávají vysoké teplotě vroucí vody a jsou vhodné pro servírování horkých nápojů, ale nejsou určené k přímému ohřevu na sporáku.