Článek
Zelenina z vlastní zahrádky chutná tak nějak vždycky lépe. A pěstování brambor není žádná věda, pokud dodržíte několik zásad. Už starý hospodářský kalendář Svět venkova z roku 1920 radí pěstovat hlavně rané brambory, které se sklízí už kolem června, tedy v době, kdy se ještě nedostává dalších plodin. Hlavními podmínkami zdaru jsou vhodná zem, poloha, druh brambor a naklíčení hlíz. A to platí dodnes. Tak vyberte dobrou odrůdu a pojďte sázet.
Vyberte si sadbové brambory
V zahradnictvích právě teď seženete sadbové brambory. A budete mít z čeho vybírat. Registrováno je kolem 140 odrůd brambor! Pro pěstování na zahradě se hodí spíše rané nebo polorané brambory, a to kvůli délce vegetační doby – tedy od výsadby do sklizně. Podle čeho se řídit?
- Rané brambory - Sklízet je budete zhruba za 70 dní. Osvědčila se například odrůda Princess, která se tradičně pěstuje na Vysočině. Brambory mají sytě žlutou dužinu a hodí se pro vaření, přípravu bramborového salátu i pro grilování. Nejsou ale vhodné například na bramborovou kaši.
- Polorané brambory - Vyrostou vám za 110 až 130 dní. Díky pozdější sklizni se hodí i pro uskladnění. Zde máte na výběr hned z několika odrůd, jako je například Laura, Jindra, Antonie, Karin nebo Cinja. Oblíbená je také Belana, která dobře odolává bramborové plísni, a tak ji zvládnete vypěstovat i bez postřiků. Hodí se pro teplou i studenou kuchyni.
- Pozdní brambory - Vzhledem k dlouhé vegetační době (až 145 dnů) existuje větší šance, že brambory chytnou plíseň nebo jinou chorobu. Je s nimi více práce a často se neobejdete bez postřiku. Proto se pěstují spíše na polích než na zahrádkách. Hodí se pro běžné vaření.
Klíčení hlíz a příprava půdy
O úspěchu pěstování brambor rozhodují dvě věci – naklíčení hlíz a příprava půdy. Nejlepší doba na klíčení hlíz je březen. Pokud jste v tomto ohledu zaspali, pořiďte v zahradnictví už připravenou sadbu.
Než brambory vysadíte, připravte jim dobré podmínky. Vyberte jim slunné místo, které je chráněné vůči povětrnostním podmínkám. Dařit se jim bude v lehčí humózní půdě, nejlépe písčité a hodně kypré. Bramborový záhon dobře zryjte, zapracujte do něho odleželý koňský (nebo kravský) hnůj nebo kompost. Počítejte zhruba jeden kbelík na dva metry čtvereční záhonu.
To správné počasí pro brambory
Staří rolníci vysazovali brambory kolem svatého Vojtěcha, protože pak už nastává oteplení a zlepšují se povětrnostní podmínky. Ten slaví svátek právě dnes. Zkušení hospodáři vsunuli prsty do půdy a poznali, jestli má tu správnou teplotu. My si vezmeme na pomoc teploměr – v hloubce kolem jednoho centimetru by měla půda mít minimálně 6 °C, lepší je, když je prohřátá na 8 °C. Brambory můžete vysazovat až do půlky května.
Jak daleko sázet od sebe
Brambory se sází do řádků, mezi nimiž je vzdálenost asi 45 centimetrů, jednotlivé hlízy pak mezi sebou potřebují 25 centimetrů. Hloubku odměřte podle velikosti hlíz, měla by být asi o jeden až dva centimetry vyšší, než je výška hlízy. Při výsadbě by očka (místa, z nich brambory klíčí), měla směřovat nahoru. Nad bramborami vytvořte takzvané hrůbky, a to tak, že na ně nahrnete zeminu asi do výšky 10 až 15 centimetrů.
Kdy přihrnovat zem
Záhony zalijte a udržujte je mírně vlhké, alespoň do doby, než obrazí a objeví se první zelené listy. Pokud bude sucho, občas je zalijte. Brambory poprvé okopejte a znovu k nim přihrňte zem, když jsou rostliny asi 5 centimetrů nad zemí. Starý hospodářský kalendář radí okopávat ještě jednou, když dosáhnou výšky asi 12 centimetrů. Okopávání a přihrnování brambor pomáhá rostliny chránit před plísní a dalšími chorobami.
Jak sklízet brambory
Že jsou brambory připravené na sklizeň poznáte podle natě, která zežloutne a seschne. V té době už si přichystejte košíky a přepravky. Nejdříve brambory zbavte natí, pak opatrně rozhrnujte hrůbky motykou, hráběmi či rýčem a vybírejte hlízy. Skladujte v chladném a tmavém sklepě. Pozor si dejte na vlhkost a plíseň, které by s úrodou rychle zatočily.
Tip: Mezi řádky raných brambor můžete vysázet i pozdní zelí, a to právě koncem května nebo začátkem června. Z jednoho místa pak získáte dvě plodiny.