Článek
„Jarní období je spojené s častým výskytem chřipkových onemocnění, a tak se všichni snažíte preventivně do sebe dostat nějaké vitaminy. Většina z vás ví, že vitaminové tabletky nejsou úplně to pravé, ale s pravidelnou dávkou ovoce máte problém. Produktové novinky na trhu vám pomohou dostat toho z ovoce co nejvíc,“ ubezpečuje Roman Šebl ze společnosti Electrolux. Víte, který typ přístrojů dostane z ovoce a zeleniny to nej? Vždyť vitaminy jsou to, čeho se i rakovina bojí!
Citrusovač – už žádné loupání!
Je to tak! S novými citrusovači nemusíte plody loupat, stačí je překrojit napolovic a dále si bez námahy za několik sekund připravíte plnohodnotnou vitaminovou bombu. Podle typu pohonu se tyto přístroje dělí na mechanické a elektrické, přičemž typy elektrické za vás vykonají skutečně veškerou práci. Kvalitnější modely jsou opatřeny bezotiskovou povrchovou úpravou, dají se snadno rozebrat a jejich jednotlivé části můžete umýt dokonce v myčce.
K praktickým doplňkům patří uzavíratelná odtoková hubička, která vám umožní výměnu plné skleničky za prázdnou v průběhu chodu přístroje. Oceníte také několik druhů sít pro přípravu čistého džusu a nebo, chcete-li, šťávy s kousky vlákniny.
Odšťavňovač – domácí džus je nejlepší
Pravými odborníky na ovocné, ale i zeleninové šťávy jsou odšťavňovače. Vybrat si můžete hned z několika typů podle principu, na jakém pracují – existují buď odstředivé (s drsným sítem), nebo šnekové (s vrutem, který potravinu rozmělní). Rozhoduje i fakt, zda jsou vhodné pro zpracování všech, nebo jen některých druhů ovoce a zeleniny.
Méně kvalitní typy mají problém zpracovat tvrdší potraviny. Samozřejmostí by měla být snadná údržba – vyjímatelné části byste měli bez problémů umýt v myčce. Důležitá je i síla motoru – u méně výkonných modelů je totiž nutné krájet ovoce a zeleninu na menší kousky a provoz v kratších intervalech přerušovat, aby nedošlo k přehřátí motoru.
Co nabízí ty odstředivé
Přístroje odstředivé pracují ve vysokých otáčkách a bez problémů si poradí s většinou ovoce a zeleniny (jablka, mrkev, řepa…). Tento odšťavňovač ovoce nejprve nastrouhá na drsném otáčejícím sítu, a poté z něj vlivem odstředivé síly vymačká šťávu. Při výrobě šťávy vznikne v nádobce také velké množství pěny, což mnohým při konzumaci vadí. Proto se informujte, zda vámi zvolený přístroj od sebe umí pěnu a šťávu automaticky oddělit.
Na úpravu ovoce se hodí nejvíce, protože z něj dokáže získat čistou šťávu.Pokud však chcete na odšťavňovači zpracovávat bylinky, odstředivý typ rozhodně není tou správnou volbou. Víte, který vybrat raději?
Kvalitnější šťávu zaručí hřídele. Dvě!
Dvouhřídelové odšťavňovače (to jsou ty, které potravinu při průchodu rozmělňují dvěma ozubenými válečky – šneky) dokážou kvalitně zpracovat jak ovoce, tak třeba naklíčené výhonky nejrůznějších obilovin, listovou zeleninu a bylinky – například kopřivy. Šťáva z listové zeleniny navíc velmi prospívá vlasům! Oproti předchozím typům pracují v nízkých otáčkách, což vám zaručí výrobu opravdu kvalitní šťávy, jež obsahuje více enzymů. V prvním kroku potravinu tlakem rozdrtí a ve druhém z ní získají šťávu. Počítejte s tím, že výsledný mok bude obsahovat kousky vlákniny, v případě ovoce bude výsledek často připomínat spíš pyré než čistou šťávu.
Tyčové mixéry
Tito všestranní pomocníci jsou v kuchyni dnes již nepostradatelní – pomohou vám ochotně i se zpracováním ovoce nebo zeleniny. Moderní přístroje jsou dnes tak silné, že s jejich pomocí můžete připravit třeba i ledovou tříšť, ovocný sorbet, přesnídávku pro děti, nejrůznější koktejly či zeleninové saláty. Vše opravdu záleží na tom, jak silný motorek má váš domácí model a jakými typy vyměnitelných nástavců je vybaven.
„Je velká skupina zákazníků, kteří dávají přednost co největší automatizaci během vaření,“ vysvětluje Jan Mayer ze společnosti BSH oblibu zejména malých spotřebičů, jejichž služby stále více lidí využívá i při jednoduchých úkonech, jako je třeba krájení ovoce a zeleniny. Možná jste to právě vy! Už jste si svého favorita mezi tyčovými mixéry vybrali?
Ještě se ptáte, proč si některý z přístrojů pořídit domů? Třeba proto, že průmyslově vyráběné džusy z krabic jsou často plné sacharidů a konzervačních látek. Nahraďte je radši domácí šťávou z čerstvého ovoce a zeleniny! A jestli vám dnešní nabídka nestačí, další tipy najdete zde!