Článek
Všimli jste si, že zatímco muži nemívají problém se najednou pořádně najíst a potom spokojeně vydržet několik hodin, ženy většinou snesou víc menších jídel rozložených do celého dne? Skoro to vypadá, jako by každému pohlaví pomohl k zasycení jiný počet denních porcí: mužům tři hlavní jídla, kdežto ženy mezi ně potřebují vložit svačiny, tedy dohromady přijmou čtyři až šest pokrmů. Opravdu to tak je? A čím je to dáno?
Co ovlivňuje, kolik jídel denně potřebujete?
Kolikrát denně jíte, závisí jednak na nastavení metabolismu a trávení a také na tom, jak využíváte živiny. Pocit sytosti je regulován v mozku. „Díky vysoké hladině hormonu sytosti leptinu se do mozku dostává signál, že jste najedení. Znamená to, že už nechcete přijímat další potravu. Sytý je člověk v okamžiku, kdy má dostatek živin a nemá potřebu v jídle pokračovat,“ vysvětluje Michaela Ryglová, odborná garantka výživy společnosti Bonavita. Opakem je nízká hladina leptinu a vysoká hladina hormonu hladu ghrelinu, kdy tělo dostane hlad a potřebuje se najíst.
Proč ženy jedí častěji než muži
Potud to tedy mají všichni lidé stejné. Podle Hany Mojžíšové, lékařky zabývající se výživou a léčbou obezity, hrají ovšem u mnoha žen významnou roli vypěstované návyky – na menší porce vícekrát denně jsou totiž většinou navyklé chronické dietářky: „Nejdříve hlídaly čas jídla, aby ho nezmeškaly, a poté se tělo již po určitém intervalu samo hlásí hladem o potravu.“
Muži podle ní naopak diety většinou neřeší, stejně jako to, co mají na talíři. „V mužském jídelníčku se také objevuje více bílkovin, jejichž hlavními zdroji je maso, mléčné produkty, vejce a z rostlinné říše zejména luštěniny,“ vysvětluje lékařka. Bílkoviny přitom zasytí mnohem víc a na delší dobu, a při takové stravě proto nevzniká potřeba svačinek mezi hlavními jídly.
Muži mají jiný metabolismus
Jak by to ale bylo, kdyby mnohé ženy neměly trávení ovlivněné dietními opatřeními a jedly přirozeně jako většina mužů? Muži mají od přírody jiný poměr svaloviny a tuku než ženy – mají více svalstva a méně tuku. Tím je dána i vyšší rychlost mužského metabolismu. Mohou tak najednou přijmout větší množství energie, kterou jejich tělo spálí o poznání rychleji, než je tomu u žen, a dokáže ji využít. „Dokonce i během fyzické aktivity či při běžných denních činnostech spálí ženy méně kalorií než muži,“ potvrzuje Michaela Ryglová.
Za rozdíly může fyziologie i zvyklosti
Obecně vzato tedy žena najednou nedokáže efektivně strávit tolik energie jako muž. Její pomalejší metabolismus snáze využije menší porci, která ovšem nezasytí na tak dlouho, a hlad se proto dostaví dříve než u muže. Jak to tak vypadá, vyšší frekvence ženského stravování je dána částečně fyziologicky a částečně zvykově. Muži stravu a výživu prožívají většinou méně než ženy a nedbají na různé rady, jak často a kolik jíst, takže se obvykle řídí tím, o co si jejich tělo řekne, a jedí více intuitivně.