Hlavní obsah
3,8
(31)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Plánujete o víkendu připravit pro rodinu klasickou svíčkovou? Zkuste i něco jiného! Recept na mysliveckou pečeni jsem našla v legendární sandtnerce a je jedním slovem skvělý: silnou navinulou omáčku vystřelí do gastronomického nebe kousek sardelky a špetka kmínu. Přesvědčte se sami!

20 min.
Příprava
2 hod., 20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 700 g hovězího válečku
  • 80 g uzeného špeku
  • 1 lžíce sádla
  • 2 ks cibule
  • 150 ml bílého suchého vína
  • 1 l hovězího vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 ks bobkového listu
  • 2 kuličky nového koření
  • 4 kuličky celého černého pepře
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
Na dokončení omáčky
  • 2 lžíce másla
  • 1 ks šalotky
  • 2 lžičky kaparů
  • 1 ks kyselých okurek
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 ks sardele
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky citronové šťávy
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Hovězí maso (na tuhle úpravu se hodí hovězí váleček, ořech nebo falešná svíčková) omyjte a osušte. Polovinu uzeného špeku nakrájejte na dlouhé tenké hranolky a na 10–15 minut je vložte do mrazničky, aby ztuhly. Poté do masa udělejte ostrým tenkým nožem několik hlubokých zářezů a tuhým špekem ho prošpikujte. Maso svažte kuchyňským provázkem do úhledného válečku – tenhle krok je nepovinný, ale věřte, že se vyplatí. Pečeně se připraví rovnoměrně a na řezu vypadá jako od šéfkuchaře.

02.

Zbytek špeku a oloupanou cibuli (použijte dvě menší nebo jednu opravdu velkou) nakrájejte na kostičky. V hlubším kastrolu rozpalte sádlo. Připravené maso osolte, opepřete, ze všech stran opečte, pak vyjměte a nechte chvíli bokem.

03.

Do uvolněného kastrolu vsypejte připravený špek a cibuli a opečte je do světlehnědé barvy. Poté podlijte vínem a nechte ho téměř odpařit. Do hrnce vraťte maso a podlijte hrnkem vývaru (vývar by měl dosahovat asi do čtvrtiny výšky masa). Přidejte bobkový list, nové koření, pepř a tymián, osolte. Přiklopte poklicí a pomalu duste doměkka.

04.

Hrnec s masem můžete vložit do trouby rozpálené na 170 °C, když ale máte kvalitní těžký hrnec s dobře těsnící pokličkou, maso lze dusit i na sporáku. Za občasného podlévání vývarem a obracení duste doměkka asi hodinu a půl, podle velikosti a tvaru masa. Měkké maso vyjměte, přikryjte alobalem a nechte v teple odpočívat.

05.

Pod omáčkou zesilte plamen a nechte ji vydusit na tuk – znamená to, že se téměř veškerá tekutina odpaří a na dně hrnce zůstanou jenom kousíčky cibule a špeku, kolem kterých bublá a syčí tuk. Do hrnce vsypejte mouku a krátce ji osmažte. Za stálého míchání metličkou přilijte zbylý vývar, mouku dobře rozmíchejte, zmírněte plamen a nechte povařit alespoň 10 až 15 minut. Omáčka se propojí a zhoustne.

06.

Mezitím si připravte vložku do omáčky. Žlutou část citronové kůry nastrouhejte na jemném struhadle, kapary, kyselou okurku a šalotku nakrájejte najemno. Na pánvi rozehřejte lžíci másla na střední teplotu a přidejte nakrájené suroviny, sardel (ančovičku), špetku kmínu, pepře a soli a krátce opečte, až se sardel téměř rozplyne. Nechte chvíli stranou.

Tip: Místo sardelky můžete použít půl lžičky dobré sardelové pasty.

07.

Dokončete omáčku: povařenou tekutinu s moukou propasírujte přes cedník do čistého hrnce a zamíchejte do ní připravenou vložku. Krátce prohřejte, odstavte, chuť dotáhněte kapkou citronové šťávy a do horké omáčky vmíchejte lžíci studeného másla, které ji ještě zjemní, mírně zahustí a „naleští“.

08.

Z masa odstraňte provázek a nakrájejte ho na plátky. Podávejte přelité omáčkou a posypané zelenou petrželkou.

Jako příloha je skvělá i rýže, ale domácí knedlíky jsou nepřekonatelné. Můžete připravit klasický houskový knedlík nebo zkusit nadýchané karlovarské knedlíky.

Související témata:

Načítám