Článek
V rámci zdravého vaření je vhodné používat takové spotřebiče, které umožňují šetrně upravovat potraviny s ohledem na zachování co nejvíce výživových hodnot, pracují rychle, a hlavně bezpečně. Které to konkrétně jsou?
Skvělé džusy a pyré
To nejlepší a nejsnadnější, jak začít s vylepšením jídelníčku, je přidat ke stravě šťávy z čerstvě vymačkaných nebo rozdrcených plodů. Pomocníky si můžete vybrat z různých odšťavňovačů, lisů na citrusy či mixérů, závisí jenom na vás a vašich nárocích.
Hlídat je třeba hlavně ekonomiku provozu a také to, aby spotřebič vlivem vysokých otáček zbytečně potraviny nepřehříval. Pak dochází ke značné ztrátě živin. Přečtěte si podrobněji, jaké jsou vhodné spotřebiče i recepty na domácí osvěžující štávy.
Sušené vitaminy na zimu
Sušičky, které se při úpravě potravin používají, pracují na principu ohřevu vzduchu hnaného skrz prostor, kde jsou umístěny potraviny. „Sušička se hodí nejenom na sušení plátků ovoce či zeleniny. Můžete v ní připravovat i krekry nebo lahodné placky z rozmixované a ochucené dřeně či semínek. Při nastavení spotřebiče na velmi nízkou teplotu, v rozmezí 35–45 °C, dostojí sušička i náročným požadavkům na raw – syrovou – vitariánskou stravu," říká Jitka Adamová propagátorka raw a autorka kuchařek syrové stravy.
Přístroje pro šetrné vaření
Uvařit zdravý oběd jde i bez sporáku, pomůžou přístroje, které stačí zapnout do zásuvky. Parní hrnce jsou šetrné k zachování vitaminů a minerálů. Práce s mini je velmi rychlá a snadná, v podstatě jen suroviny vyrovnáte do misek a zapnete. Ostatní se děje bezpečně bez vašeho přičinění.
Automatika vše ohlídá a nehrozí převaření, nebo dokonce připálení pokrmů. Systém vyrovnání misek nad sebe umožňuje vaření více chodů, a to bez mísení chutí a vůní.
Opravdu univerzálním spotřebičem je remoska. Hodí se k přípravě snad všech druhů potravin i na různé typy kuchyňské úpravy jídel. Nezanedbatelná je i nižší spotřeba energie než u klasické trouby. Nezapomínejte ale ani na další pomocníky, jako je multifunkční hrnec, hrnec s pomalým vařením, speciální fritézy umožňující smažení na lžíci oleje a podobné.
Dávka zdraví s jogurtem
Máte rádi jogurty, ale ty v nabídce supermarketů vám připadají ošizené, drahé a umělé? Zkuste si vyrobit doma svůj vlastní. Domácí jogurtovač oceníte hlavně v rodině s malými dětmi, pokud hodně sportujete a nebo vy všichni, kteří rádi a často jogurty jíte. Příležitostní spotřebitelé jeho výhody tolik nedocení. Většinou totiž připravíte 4–8 kelímků čerstvého jogurtu najednou.
Tip redakce:Jogurt si můžete vyrobit i bez speciálního přístroje, postup najdete ve článku Nekupujeme, vyrábíme: Domácí jogurt jen ze dvou surovin.
Pomůžou i váhy
Pro opravdu poctivou přípravu nejen zdravých jídel užijete v domácnosti také kvalitní kuchyňskou váhu. Přesné odměřování, postupné přidávání surovin s dovažováním a jednoduchá obsluha jsou jejich hlavními benefity. Oceníte také jednoduchou plochu, kam snadno postavíte libovolnou mísu či hrnec. Dotekové ovládání a absence jakékoli spáry zase umožňují udržovat přístroj v perfektní čistotě.
A co vy? Stravujete se také zdravě?