Článek
Nejčastěji se hovoří o tom, že mikrovlnka je něco jako rentgen, že vás může „ozářit“, nebo že je dokonce „radioaktivní“. „Rentgenové záření je ale jiné než to mikrovlnné, je takzvaně ionizující a chová se úplně jinak než záření neionizující, které využívá právě mikrovlnná trouba. I letošní testy výrobků žádnou škodlivost neprokázaly,“ říká doc. RNDr. Luděk Pekárek, Dr.Sc. z Národní referenční laboratoře pro neionizující elektromagnetická pole a záření.
Dalším mýtem je, že mikrovlnné záření ničí nutriční hodnotu potravin a vitaminy. „Vědci ale nikdy nepotvrdili, že potraviny ohřívané v mikrovlnné troubě ztrácí vitaminy a jsou nevhodné pro kojence,“ uvádí MUDr. Jarmila Lhotská ze Státního zdravotního ústavu Praha.

Mikrovlnná trouba se masově používá skoro 50 let a od té doby prošla mnoha úpravami. Dnešní mikrovlnky z legálního trhu jsou bezpečnéFoto: Smecc
Záření už se bát nemusíte
Každý produkt na tuzemském trhu musí splňovat závazné normy platné pro celou Evropskou unii. Na základě výsledků nejnovějšího výzkumu provedeného letos v německém Národním technologickém institutu se výrobky testují novými metodami, a teprve pak mohou na trh. Platí to pro veškeré výrobce bez výjimky. „Ano, testuje se každý nový model, a pokud jej zákazník přinese do servisu, pak se po opravě provádí test na únik záření znovu. Dnes je to běžná praxe,“ říká šéf servisu Miele Vladimír Valenta.

Záření v mikrovlnných troubách je takzvaně neionizující, tedy nijak radioaktivníFoto: Electrolux
Který certifikát vám zaručí bezpečnost?
V návodu k použití či „prohlášení o shodě“, které je součástí technické dokumentace ke každému výrobku na trhu Evropské unie, hledejte garanci od Mezinárodní elektrotechnické komise (značka: IEC) nebo od Mezinárodního komitétu pro elektromagnetickou bezpečnost (značka: ICES nebo CENELEC). Sice vám nezaručí kvalitu mikrovlnné trouby, ale budete mít jistotu, že záření v jejím bezprostředním okolí vám nemůže ublížit.

Netrapte se fámami o radioaktivním záření mikrovlnné trouby. Pokud budete mikrovlnku správně používat, nebezpečí nehrozíFoto: Sýkora
Na jaké modely mikrovlnek si dát pozor?
„Koupí-li si zákazník nový značkový a certifikovaný, tedy ozkoušený produkt na legálním trhu v EU nebo v Americe, může být klidný. Pochybnosti dokáže vyvolávat jen zboží z nekontrolovatelných asijských trhů, jehož výrobci nemají povinnost dodržovat závazné normy platné v USA a EU. Takové produkty se ale v běžné prodejní síti nevyskytují. Dřívější neopodstatněná podezření o škodlivosti modelů starších roku 2003 jsou už několik let vyvrácena a ani tenkrát se nezakládala na reálném základě,“ dodává RNDr. Luděk Pekárek, Dr.Sc.

Také rádi vaříte v mikrovlnce?Foto: Sýkora
Amerika varuje před plastovými obaly
Na začátku roku provedl Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) výzkum zabývající se ohřevem vybraných potravin v mikrovlnné troubě. Prokázalo se, že pokud spotřebitelé ignorují doporučení výrobců mikrovlnných zařízení a ohřívají potraviny přímo v plastových obalech, zvyšují tak riziko onemocnění rakovinou. I potravinové plasty obsahují karcinogenní dioxin, který se vlivem vysoké teploty může dostat do potraviny a potažmo do lidského organismu.

Vyvarujte se ohřívání potravin v plastových a zejména polystyrenových obalechFoto: Electrolux
Bojíte se své mikrovlnky? Ohříváte potraviny v plastu?!