Článek
Nejčastěji se hovoří o tom, že mikrovlnka je něco jako rentgen, že vás může „ozářit“, nebo že je dokonce „radioaktivní“. „Rentgenové záření je ale jiné než to mikrovlnné, je takzvaně ionizující a chová se úplně jinak než záření neionizující, které využívá právě mikrovlnná trouba. I letošní testy výrobků žádnou škodlivost neprokázaly,“ říká doc. RNDr. Luděk Pekárek, Dr.Sc. z Národní referenční laboratoře pro neionizující elektromagnetická pole a záření.
Dalším mýtem je, že mikrovlnné záření ničí nutriční hodnotu potravin a vitaminy. „Vědci ale nikdy nepotvrdili, že potraviny ohřívané v mikrovlnné troubě ztrácí vitaminy a jsou nevhodné pro kojence,“ uvádí MUDr. Jarmila Lhotská ze Státního zdravotního ústavu Praha.
Záření už se bát nemusíte
Každý produkt na tuzemském trhu musí splňovat závazné normy platné pro celou Evropskou unii. Na základě výsledků nejnovějšího výzkumu provedeného letos v německém Národním technologickém institutu se výrobky testují novými metodami, a teprve pak mohou na trh. Platí to pro veškeré výrobce bez výjimky. „Ano, testuje se každý nový model, a pokud jej zákazník přinese do servisu, pak se po opravě provádí test na únik záření znovu. Dnes je to běžná praxe,“ říká šéf servisu Miele Vladimír Valenta.
Který certifikát vám zaručí bezpečnost?
V návodu k použití či „prohlášení o shodě“, které je součástí technické dokumentace ke každému výrobku na trhu Evropské unie, hledejte garanci od Mezinárodní elektrotechnické komise (značka: IEC) nebo od Mezinárodního komitétu pro elektromagnetickou bezpečnost (značka: ICES nebo CENELEC). Sice vám nezaručí kvalitu mikrovlnné trouby, ale budete mít jistotu, že záření v jejím bezprostředním okolí vám nemůže ublížit.
Na jaké modely mikrovlnek si dát pozor?
„Koupí-li si zákazník nový značkový a certifikovaný, tedy ozkoušený produkt na legálním trhu v EU nebo v Americe, může být klidný. Pochybnosti dokáže vyvolávat jen zboží z nekontrolovatelných asijských trhů, jehož výrobci nemají povinnost dodržovat závazné normy platné v USA a EU. Takové produkty se ale v běžné prodejní síti nevyskytují. Dřívější neopodstatněná podezření o škodlivosti modelů starších roku 2003 jsou už několik let vyvrácena a ani tenkrát se nezakládala na reálném základě,“ dodává RNDr. Luděk Pekárek, Dr.Sc.
Amerika varuje před plastovými obaly
Na začátku roku provedl Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) výzkum zabývající se ohřevem vybraných potravin v mikrovlnné troubě. Prokázalo se, že pokud spotřebitelé ignorují doporučení výrobců mikrovlnných zařízení a ohřívají potraviny přímo v plastových obalech, zvyšují tak riziko onemocnění rakovinou. I potravinové plasty obsahují karcinogenní dioxin, který se vlivem vysoké teploty může dostat do potraviny a potažmo do lidského organismu.
Bojíte se své mikrovlnky? Ohříváte potraviny v plastu?!