Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Muffiny nemusejí nutně vypadat jako nadýchané kopečky v papírových košíčcích. S trochou trpělivosti a zručnosti je můžete proměnit třeba v dámské lodičky. Jak? Vyzkoušeli jsme to!

50 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
Muffiny
  • 3 ks vejce
  • 180 g hladké mouky
  • 180 g cukru krupice
  • 150 ml oleje
  • 50 ml vody
  • 50 g čokolády 70%
  • 150 g zakysané smetany
  • 2 lžičky prášku do pečiva
Krém
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 ks ztužovače šlehačky
  • 125 g másla
  • 300 ml mléka
  • 1 ks vanilkového pudinkového prášku
Na ozdobu
  • 250 g marcipánu
  • 100 g potahovací hmoty
  • 1 ks potravinářské barvy (zelená, červená, hnědá, žlutá)
  • 2 lžíce kokosu
  • 5 g barevného cukrářského zdobení
  • 1 balení Florenta oplatků
Článek

Postup

01.

Ze všeho nejdříve upečte muffiny. Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte olej, vodu, rozpuštěnou čokoládu, zakysanou smetanu, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec i sníh z bílků. Těstem naplňte košíčky a pečte je při 180 stupních asi 25 minut.

02.

Zatímco budou chladnout, vrhněte se na krém. Pudink uvařte v uvedeném množství mléka a počkejte, až vystydne. Poté vyšlehejte šlehačku se ztužovačem, přidejte změklé máslo a pudink. Krém je hotov, může se zdobit!

03.

Z muffinů nejprve odřízněte část „čepice“, zbytek bude tvořit špičku bot. Ploché sušenky seřízněte do tvaru trojúhelníkové stélky. Kulaté tyčinky pak ještě šikmo ukrojte do požadované výše podpatku. A jde se skládat!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Vršek muffinu pomažte máslovým krémem. Kokos obarvěte zelenou barvou a rozprostřete ho na talířek. Sušenky, kterou budou tvořit stélku, také potřete svrchu i ze stran máslovým krémem a okraje obalte v obarveném kokosu. Jednotlivé části k sobě slepte trochou krému. Nártovou část boty dozdobte zelenými kuličkami, a je to!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

05.

Fialové zase budete pokrývat marcipánem a cukrovou hmotou. Vršek muffinů potřete tenkou vrstvou krému, aby vám na něj marcipán přilnul. Fialový marcipán pak vyválejte na tenkou vrstvu (asi 1,5 mm), vyřízněte odpovídající velikost a vrchní část kloboučku jím pokryjte. Marcipánem potáhněte i podpatek a strany stélky. Zbytek (plochu stélky a seříznutý bok hlavičky muffinu) pokryjte vyválenou bílou potahovací hmotou. Teď už jen vyrobte mašli a přilepte ji troškou krému.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Energetická hodnota celkem - 8 porcí
Energie31 400,45 kJ
Bílkoviny98,54 g
Tuky494,24 g
Sacharidy660,46 g
Sůl2,31 g
SAFA193,97 g
Vláknina25,57 g
Cukry453,93 g
Související témata:

Načítám