Hlavní obsah

Sexuolog Luděk Fiala: I dnes potkám v ordinaci pár, který neví, jak se dělají děti

Foto: Lukáš Kukla

Foto: Lukáš Kukla

Reklama

Odráží se na našem intimním životě nálady ve společnosti? Je ten, kdo přijde na sexuologii, klient, anebo pacient? A co dělat, když chce v posteli jeden moc a druhý málo? V novém podcastu zaměřeném na zdraví se nebojíme zeptat a naši odborníci se nebojí odpovídat.

Článek

„Z širšího hlediska jsou lidé, kteří přijdou do mé ordinace, obojí. Tedy pacienti i klienti. V dobách dávno minulých to byli jednoznačně pacienti, dnes máme celou řadu oborů, které přišedší hodnotí jako klienty.“ S trochou nadsázky ale přední český sexuolog říká, že i když přicházíte jako klient, může se vám stát, že odejdete jako pacient. Tak už to zkrátka u lékařů bývá…

Luděk Fiala začínal v 80. letech jako gynekolog a v podcastu vzpomíná, že v tehdejší době mohl ženě nabídnou tři antikoncepční přípravky, dnes jich je více než stovka. Na druhou stranu dnes lékaři řeší mnohem více problém s otěhotněním z hlediska nemožnosti počít, zatímco dříve dvojice více řešily těhotenství nechtěné.

Zpestřením jeho praxe ovšem bývají také páry, které spolu žijí dlouhá léta, chtějí dítě, ale v ordinaci se ukáže, že vlastně nevědí, jak se to dělá. „Není to samozřejmě časté, ale i dnes se to pořád děje,“ říká s úsměvem sexuolog. Je to první host v novém podcastu o zdraví, který najdete pod názvem MUDr.ování. Každý další díl se objeví vždy ve středu v 11 hodin dopoledne a poslouchat ho můžete na Proženy.cz a Podcasty.cz, pak také v aplikacích Spotify či Apple Podcasts.

A s kým jsme si to povídali? MUDr. Luděk Fiala, MBA, Ph.D., je přední český sexuolog a gynekolog. Pracuje v Sexuologickém ústavu Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice. Má bohatou přednáškovou a publikační činnost, je soudní znalec v oboru sexuologie a napsal také několik cestopisů a knížek pro nejmenší.

V podcastu se jako téma objeví také transgender problematika. Jak vlastně probíhá operace při změně pohlaví? O tom jsme si povídali s plastickým chirurgem Lukášem Frajerem. 

Reklama

Související témata:

Načítám