Článek
Postup
01.
Cibuli nakrájejte najemno, česnek jemně nasekejte a oboje zpěňte na oleji. Mrkev oškrábejte, nakrájejte na kousky a přidejte ji k lehce zlátnoucí cibuli, kde ji také nechte chvíli restovat.
02.
Mezitím oškrábejte a nakrájejte na kostičky brambory nebo batátu. I ty nakonec přidejte do hrnce, zalijte vodou asi 2 centimetry nad hranici zeleniny, přidejte polovinu nastrouhaného zázvoru a vařte asi 25 minut doměkka.
03.
Měkkou zeleninu ponorným mixérem rozmixujte na krém, dochuťte zbytkem zázvoru, solí, pepřem a jemně nasekanou chilli papričkou. Polévku podávejte dozdobenou lžící zakysané smetany a posypanou nasucho opraženými loupanými dýňovými semínky.
Z mrkve můžete také připravit báječné křupavé mrkvové placky.