Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 180 °C. Formu na biskupský chlebíček (nebo dortovou formu o průměru 18–20 cm) vyložte pečicím papírem. Vejce vyšlehejte s cukrem do vysoké světlé pěny a postupně do ní zašlehejte oba druhy oleje. Vmíchejte nastrouhanou mrkev. Mouku prosejte s práškem do pečiva, špetkou soli a skořicí a rovněž přidejte do vaječné směsi. Úplně nakonec vsypte i nahrubo nasekané pistácie.
02.
Těsto nalijte do připravené formy a pozvolna pečte asi 50 minut dozlatova. Pak koláč vyjměte z trouby, počkejte asi deset minut a poté vyklopte z formy. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
03.
Měkké máslo vyšlehejte se sýrem cream cheese a moučkovým cukrem dohladka. Cream cheese nezapomeňte předem vyndat z lednice – kdybyste jej dali k máslu studený, ztuhlo by a hladký krém už byste nikdy nevyšlehali.
04.
Vychladlý korpus potřete krémem a ozdobte nasekanými pistáciemi a nakrájenou sušenou meruňkou, která se barevně hodí k mrkvi. Pokud si potrpíte na dokonalost, můžete si předem připravit kandovanou mrkev – návod najdete v článku o zpracování úrody.
Dopřejete si tenhle voňavý koláč?