Hlavní obsah
3,4
(33)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Mrkvový koláč už dnes asi není potřeba nikomu představovat. Mrkev se sice v tomto koláči původně používala jako jediné sladidlo, což dnes už dávno neplatí, jeho vláčnost a jemnost je ale stále stejně úžasná – obzvlášť když přidáte olivový olej.

25 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 biskupský chlebíček
Na těsto
  • 3 vejce
  • 170 g cukru krupice
  • 100 ml řepkového oleje
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 3 mrkve
  • 220 g hladké mouky
  • sůl
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 2 hrsti pistácií
Na krém
  • 120 g másla
  • 200 g čerstvého krémového sýru
  • 200 g cukru moučka
Na ozdobu
  • 1 hrst pistácií
  • 1 sušená meruňka
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. Formu na biskupský chlebíček (nebo dortovou formu o průměru 18–20 cm) vyložte pečicím papírem. Vejce vyšlehejte s cukrem do vysoké světlé pěny a postupně do ní zašlehejte oba druhy oleje. Vmíchejte nastrouhanou mrkev. Mouku prosejte s práškem do pečiva, špetkou soli a skořicí a rovněž přidejte do vaječné směsi. Úplně nakonec vsypte i nahrubo nasekané pistácie.

02.

Těsto nalijte do připravené formy a pozvolna pečte asi 50 minut dozlatova. Pak koláč vyjměte z trouby, počkejte asi deset minut a poté vyklopte z formy. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu.

03.

Měkké máslo vyšlehejte se sýrem cream cheese a moučkovým cukrem dohladka. Cream cheese nezapomeňte předem vyndat z lednice – kdybyste jej dali k máslu studený, ztuhlo by a hladký krém už byste nikdy nevyšlehali.

04.

Vychladlý korpus potřete krémem a ozdobte nasekanými pistáciemi a nakrájenou sušenou meruňkou, která se barevně hodí k mrkvi. Pokud si potrpíte na dokonalost, můžete si předem připravit kandovanou mrkev – návod najdete v článku o zpracování úrody.

Dopřejete si tenhle voňavý koláč?

Načítám