Článek
Postup
01.
Do dortové formy kápněte lžičku oleje, vymažte ji a vyložte papírem na pečení – díky oleji papír lépe přilne. Očištěnou mrkev nastrouhejte najemno, ořechy nasekejte, rozinky opláchněte a nechte okapat. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
02.
Do mísy prosejte mouku s práškem na pečení, sodou, špetkou soli a kořením.
03.
V druhé míse prošlehejte olej s cukrem. Postupně přidávejte vejce a také pokaždé pořádně zašlehejte. Nakonec dejte do tekuté směsi vanilkový extrakt.
04.
Tekutou směs přidejte k mouce a stěrkou promíchejte jenom tak, aby se obě směsi spojily. Zlehka a rovnoměrně vmíchejte mrkev, rozinky a ořechy. Hotové těsto vlijte do formy a pečte asi 45 minut.
05.
Na polevu prosejte moučkový cukr. Přidejte citronovou šťávu, vodu a lžičku rozpuštěného másla a třete, až vznikne vláčná a hladká poleva. Hustotu případně dolaďte kapkou vody nebo lžící cukru.
06.
Hotovou polevu nalijte do středu vychlazeného koláče, plochým nožem rozetřete k okrajům a nechte volně stékat. Počkejte, než poleva zaschne, a servírujte.
Tip: Místo rozinek použijte sušené brusinky nebo jejich směs. Ke koření můžete přidat mletý hřebíček a špetku kardamomu.
Máte raději mrkev naslano? Vyzkoušejte recept na mrkvovou polévku s koriandrem, zázvorem a kokosovým mlékem nebo mrkvové karbanátky s mletým masem v troubě.