Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny, vejce je dobré vyndat z lednice dřív, aby měla pokojovou teplotu.

K mrkvi se báječně hodí voňavá skořice, zázvor a citronová kůraFoto: Jakub Jurdič
02.
Nejprve prošlehejte žervé nebo krémový sýr s vejci, oběma cukry, citronovou kůrou (jen její žlutou částí) a trochou mouky.

V jedné misce si připravte „cheesecake“ vrstvuFoto: Jakub Jurdič
03.
Poté prošlehejte vše na těsto: olej, cukr, skořici, zázvor, sůl, vejce, mouku, sodu, kypřicí prášek, jemně strouhanou mrkev a ořechy (dala jsem vlašáky, ale hodí se i mandle nebo lískáče).

V druhé míse připravte mrkvové těstoFoto: Jakub Jurdič
04.
Do vymazané formy rozetřete 2/3 těsta a nepravidelně překryjte 1/3 krému.

Chcete-li moučník s mramorováním, střídejte vrstvy těsta a krémuFoto: Jakub Jurdič
05.
Lžící navrstvěte zbylé těsto a zbylý krém a pečte 40 až 50 minut při 180 °C, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Na dno trouby je dobré dát plecháček s vodou, aby se při pečení odpařovala.

Těsto můžete dát do formy také všechno najednou a krémem ho přelít bez mramorováníFoto: Jakub Jurdič
06.
Upečený koláč nechte 15 minut chladnout. Teplotu mezitím zvyšte na 220 °C a vyrobte glazuru: smetanu prošlehejte s cukrem a koláč jí potom přelijte. Pečte dalších asi 10 minut, až povrch zpevní.

Smetanovou glazuru můžete vynechat, ale koláči dodá pěknou korunkuFoto: Jakub Jurdič
07.
Vychladlý koláč nechte jen tak nebo ho dozdobte sekanými ořechy a hoblinkami mrkve – uděláte je obyčejnou škrabkou na brambory.

Vidíte kouzlo cheesecakeu a mrkvového dortu v jednom koláči?Foto: Jakub Jurdič
Máte rádi sýrový dort? Vyzkoušejte levandulový cheesecake, pečený citronový cheesecake od Kristíny Nemčkové nebo pečený dýňový cheesecake s perníkovým kořením!