Hlavní obsah
3,0
(642)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Milujete krémový cheesecake anebo se můžete utlouct po šťavnatém mrkvovém dortu? Upečte si jejich výtečnou kombinaci: spojení voňavého mrkvového těsta a vláčné sýrové náplně vás nadchne.

20 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 1/3 hrnku hnědého přírodního cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky čerstvého zázvoru
  • 1 špetka soli
  • 2 ks vejce
  • 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 hrnek mrkve
  • 1/2 hrnku ořechů
Náplň
  • 300 g čerstvého krémového sýru
  • 2 ks vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce celozrnné špaldové mouky
Glazura
  • 200 g zakysané smetany
  • 3 lžíce cukru krupice
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny, vejce je dobré vyndat z lednice dřív, aby měla pokojovou teplotu.

Foto: Jakub Jurdič

K mrkvi se báječně hodí voňavá skořice, zázvor a citronová kůraFoto: Jakub Jurdič

02.

Nejprve prošlehejte žervé nebo krémový sýr s vejci, oběma cukry, citronovou kůrou (jen její žlutou částí) a trochou mouky.

Foto: Jakub Jurdič

V jedné misce si připravte „cheesecake“ vrstvuFoto: Jakub Jurdič

03.

Poté prošlehejte vše na těsto: olej, cukr, skořici, zázvor, sůl, vejce, mouku, sodu, kypřicí prášek, jemně strouhanou mrkev a ořechy (dala jsem vlašáky, ale hodí se i mandle nebo lískáče).

Foto: Jakub Jurdič

V druhé míse připravte mrkvové těstoFoto: Jakub Jurdič

04.

Do vymazané formy rozetřete 2/3 těsta a nepravidelně překryjte 1/3 krému.

Foto: Jakub Jurdič

Chcete-li moučník s mramorováním, střídejte vrstvy těsta a krémuFoto: Jakub Jurdič

05.

Lžící navrstvěte zbylé těsto a zbylý krém a pečte 40 až 50 minut při 180 °C, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Na dno trouby je dobré dát plecháček s vodou, aby se při pečení odpařovala.

Foto: Jakub Jurdič

Těsto můžete dát do formy také všechno najednou a krémem ho přelít bez mramorováníFoto: Jakub Jurdič

06.

Upečený koláč nechte 15 minut chladnout. Teplotu mezitím zvyšte na 220 °C a vyrobte glazuru: smetanu prošlehejte s cukrem a koláč jí potom přelijte. Pečte dalších asi 10 minut, až povrch zpevní.

Foto: Jakub Jurdič

Smetanovou glazuru můžete vynechat, ale koláči dodá pěknou korunkuFoto: Jakub Jurdič

07.

Vychladlý koláč nechte jen tak nebo ho dozdobte sekanými ořechy a hoblinkami mrkve – uděláte je obyčejnou škrabkou na brambory.

Foto: Jakub Jurdič

Vidíte kouzlo cheesecakeu a mrkvového dortu v jednom koláči?Foto: Jakub Jurdič

Načítám