Článek
Postup
01.
Oloupanou mrkev nastrouhejte a propracujte se změklým máslem, citronovou kůrou (ostrouhejte jen její žlutou část, bílá je hořká), skořicí, solí a moukou na lepivé těsto. Dejte ho asi na hodinu ztuhnout do lednice.
02.
Těsto rozdělte na čtyři části a na pořádně pomoučeném válu vyválejte jeden díl dotenka. Snažte se zhruba držet kulatého tvaru. Nožem nebo rádlem ho pak nakrájejte na 12 dílů, jako byste krájeli koláč.
03.
Na širší část každého kousku dejte trošku povidel a těsto zamotejte do rohlíčku. Po stranách ho lehce zmáčkněte, aby povidla nevytekla. Stejně postupujte se zbytkem těsta.
04.
Rohlíčky skládejte na plech vyložený pečicím papírem, potírejte rozšlehaným vajíčkem a pečte asi asi 15 minut při 200 °C dozlatova. Ještě horké je cukrujte moučkovým cukrem.
05.
Hodně štěstí s vyháněním vetřelců, kteří díky vůni této dobroty zpravidla během chvíle zaplní vaši kuchyň!
Když je v těstě mrkev, jedná se vlastně o úžasně zdraví prospěšnou věc, že ano? A slyšeli jste už o mrkvancích či mrkvovém dortu?