Článek
Postup
01.
Tvaroh na náplň dejte vykapat na sítko. Omytou a oloupanou mrkev nastrouhejte na jemném struhadle, vyložte plech papírem na pečení a do mističek si připravte navážené sypké suroviny na těsto. Oddělte žloutky od bílků a předehřejte troubu na 180 stupňů.
02.
Přidejte k bílkům malou špetku soli a začněte šlehat. Když se začne tvořit pěna, po lžících zašlehejte cukr. Přidejte koření a dál šlehejte do husté pěny. Snižte rychlost šlehání a po jednom zašlehejte žloutky a nakonec olej.
03.
Odložte šlehač, stěrkou do hmoty opatrně zamíchejte mouku a nakonec nastrouhanou karotku. Těsto vlijte na plech a rozetřete ke krajům – bude se zdát, že je ho málo, ale nemusíte se bát, v troubě naskočí a bude ho tak akorát.
04.
Vložte do předehřáté trouby a pečte 12–15 minut. Hotové těsto má být pružné a zlehka vlhké.
05.
Upečené těsto vyjměte z trouby a nechte 1–2 minuty zchladnout. Položte na těsto čistý papír na pečení, přikryjte ho dalším plechem a rychle obraťte. Opatrně sloupněte papír, na kterém se těsto peklo a z delší strany opatrně, ale pevně srolujte i s papírem. Smotaný korpus přikryjte zlehka navlhčenou utěrkou a nechte vychladnout.
06.
Připravte si krém. Do mísy dejte vykapaný tvaroh a vanilkový extrakt a prošlehejte. Přidejte šlehačku a cukr a ušlehejte pevný krém.
07.
Studenou roládu rozmotejte, opatrně potřete marmeládou a krémem, z delší strany nechte asi 4 cm bez náplně. Znovu zarolujte, zabalte do alobalu a nechte uležet do druhého dne. Roládu podávejte zlehka poprášenou moučkovým cukrem.
Jestli máte rádi pochoutky z tvarohu, zkuste tvarohové míša tyčinky pro děti. Je to rychlé a vsadíme se, že budou chutnat i vám.