Hlavní obsah
3,3
(296)

Vláčný mrkvový koláč je víceméně klasika, ale co takhle z této výborné zeleniny upéct jednoduchou roládu? Krásně voní po skořici a zázvoru a s lehkou náplní z krémového sýra tvoří perfektní moučník.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Těsto
  • 3 ks vejce
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 2 hrnky mrkve
  • 1 lžíce cukru moučka
Náplň
  • 320 g čerstvého krémového sýru
  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Článek

Postup

01.

Vejce šlehejte s cukrem pět minut doběla. Přidejte sůl, vanilku, skořici a zázvor.

02.

Postupně vmíchejte i mouku s kypřicím práškem a na závěr najemno nastrouhanou mrkev (zhruba tři kusy střední velikosti).

03.

Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 20 minut při 180 °C dozlatova.

04.

Ihned po upečení plát vyklopte na moučkovým cukrem posypanou čistou utěrku, stáhněte papír a korpus i s utěrkou srolujte – postupujte jako ve videu. Nechte úplně vychladnout.

05.

Roládu rozmotejte, potřete sýrem (Goldessa, Buko, Gervais) smíchaným s vanilkou a cukrem, opět srolujte a posypejte moučkovým cukrem.

Tip: Roláda se vám bude lépe krájet, když ji necháte alespoň hodinu v chladu odležet.

Z jakého ovoce nebo zeleniny v zimě nejčastěji pečete? Máte zásoby v mrazáku, nebo si vystačíte se surovinami z obchodu?

Související témata:

Načítám