Hlavní obsah
3,1
(11)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Bábovky mají spoustu výhod – nejen, že jsou celkem snadné a zvládne je tedy i začátečník, ale navíc jsou vždycky krásně vláčné a mají milion variant. My jsme si dnes pro vás připravili mrkvovou bábovku s vlašskými ořechy. Vyzkoušíte ji?

30 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
  • 300 g mrkve
  • 300 g pšeničné celozrnné mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 2 ks vejce
  • 5 lžic javorového sirupu
  • 300 g bílého jogurtu
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 hrst sušeného ovoce
Na formu
  • 1 lžíce hrubé mouky
  • 1 lžíce másla
K podávání
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 2 kelímky zakysané smetany
Článek

Postup

01.

Troubu předehřejte na 180 °C. V jedné misce smíchejte prosetou mouku, prášek do pečiva, koření (skořici, zázvor a muškátový oříšek), sušené ovoce a vlašské ořechy nasekané nahrubo.

02.

Mrkev nastrouhejte a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. Přidejte k ní vajíčka, javorový sirup, olivový olej a jogurt a důkladně promíchejte. Pak opatrně vmíchejte sypkou směs a nalijte do vymazané a vysypané formy. Těsto je poměrně husté. Dejte péct asi na hodinu.

03.

Upečenou bábovku otestujte špejlí, protože doba pečení se odvíjí od toho, jak dokonale jste vymačkali mrkev. Pokud by špejle byla mokrá a špinavá, dejte dopéct na dalších 10 minut. Bábovku podávejte nakrájenou na plátky s lžící zakysané smetany a posypané nastrouhanou citronovou kůrou.

Zalíbilo se vám pečení z mrkve? Příště vyzkoušejte dokonalé mrkvové řezy se smetanových krémem a sypané ořechy.

Související témata:

Načítám