Článek
Postup
01.
Mrkev očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle. Vejce vyklepněte do mísy. Přidejte cukr a šlehejte do světlé a nadýchané pěny.
02.
Do směsi přidejte obě mouky smíchané s práškem do pečiva, skořicí a pomerančovou kůrou. Přidejte zakysanou smetanu a pomerančovou šťávu. Ušlehejte hladké těsto.
03.
Nakonec do těsta vmíchejte ořechy a mrkev. Promíchejte, ale už nemusíte šlehat.
04.
Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Pokud nemáte po ruce hrubou mouku, můžete na vysypání použít mletý kokos nebo obyčejnou strouhanku.
05.
Bábovku pečte 45 až 50 minut v troubě předehřáté na 180 C. Po upečení ji nechte minutku stát, pak ji zabalte do utěrky namočené v ledové vodě a vyklopte. Nechte ji vychladnout.
06.
Mezitím připravte polevu. Bílou čokoládu nalámejte do misky a nechte ji rozpustit ve vodní lázni. Přilejte smetanu a promíchejte. Ořechy nasekejte nahrubo. Vychladlou bábovku přelejte polevou a posypte ořechy.
Jestli jste bábovkoví, zkuste prezidentskou s rumovou polevou nebo bleskovou hrnkovou s karamelem.