Článek
Postup
01.
Do robotu vložte mouku, cukr a sůl. Krátce promixujte. Přidejte vychlazené, na kostičky nakrájené máslo a propracujete na drobenku. Pracujte rychle, ať se těsto příliš nezahřeje. Dále přilijte ledovou vodu a vinný ocet a v robotu vypracujte soudržné těsto. Hotové těsto rozdělte na dvě poloviny, obě zabalte do fresh fólie a dejte vychladit do lednice minimálně na půl hodiny. Lépe se vám s ním pak bude pracovat.
02.
Připravte si makovou náplň. Do hrnce nasypte mák, přidejte mléko, máslo, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, šťávu a mleté nové koření. Na středním plameni vše za stálého míchání svařte v hustou směs. Nakonec vmíchejte i téměř všechnu strouhanku.
03.
Půlku vychlazeného těsta rozválejte na plát tlustý asi 4 mm. Vyválené těsto přendejte do formy, kde ho urovnejte a přitlačte k okrajům. Přesahy odkrojte, ale nevyhazujte. Přidejte je k druhé půlce těsta. Dno koláče propíchejte vidličkou a opět dejte na 30 minut vychladit do lednice.
04.
Troubu předehřejte na 180°C. Druhou polovinu těsta rozválejte na obdélník velký aspoň 35 x 30 cm a tlustý 3 mm. Nařežte si pruhy široké 1 a 3 cm. Mělo by jich být od každého sedm. Pokud vám ještě zbude těsto, vyválejte jej, rozřízněte na dva proužky a zapleťte z nich copánek. Poté copánek i pruhy přendejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte také do lednice.
05.
Vychlazenou formu s těstem posypte zbylou strouhankou. Přidejte makovou náplň, uhlaďte stěrkou a posypte malinami. Dále rozšlehaným vajíčkem potřete okraje koláče a můžete začít skládat mřížku z vychlazených pruhů těsta. Začněte širokým pruhem, pokračujte tenkým a znovu vše opakujte. Tři široké a tři tenké pruhy vyrovnejte na koláč. První a poslední dvojici v polovině ohněte směrem nahoru. Doprostřed formy, kolmo na ně, položte další dvojici. Ohnuté pruhy pak přehněte zpět. Takto ohýbejte každou druhou dvojici a berte ty, které jste neohýbali předtím. Vkládejte další dvojice pruhů a opět překládejte pruhy zpět, dokud nemáte mřížku kompletní. Okraje těsta zarovnejte a prsty přimáčkněte. Vše opět potřete vajíčkem a po obvodu položte copánek, který potřete také. Nakonec koláč posypte trochou cukru. Po upečení se na něm díky tomu vytvoří krásná krusta.
06.
Formu s koláčem dejte pro lepší manipulaci na plech a nechte péct do doby, než koláč krásně zezlátne. Bude to trvat přibližně 1 hodinu.
Troufnete si na tento trochu pracný, o to však úžasnější koláč?