Hlavní obsah
3,4
(100)

Tento koláč umí kouzelně provonět celý dům. A chuť křehkého máslového těsta a makové náplně s malinami je naprosto úžasná.

40 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Křehké těsto
  • 600 g hladké mouky
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 320 g másla
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 ks vejce
  • 120 ml studené vody
  • 1 špetka soli
Maková náplň
  • 200 g máku
  • 100 g cukru krupice
  • 400 ml mléka
  • 100 g másla
  • 150 g malin
  • 50 g strouhanky
  • 1 špetka nového koření
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 2 lžíce citronové šťávy
Článek

Postup

01.

Do robotu vložte mouku, cukr a sůl. Krátce promixujte. Přidejte vychlazené, na kostičky nakrájené máslo a propracujete na drobenku. Pracujte rychle, ať se těsto příliš nezahřeje. Dále přilijte ledovou vodu a vinný ocet a v robotu vypracujte soudržné těsto. Hotové těsto rozdělte na dvě poloviny, obě zabalte do fresh fólie a dejte vychladit do lednice minimálně na půl hodiny. Lépe se vám s ním pak bude pracovat.

02.

Připravte si makovou náplň. Do hrnce nasypte mák, přidejte mléko, máslo, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, šťávu a mleté nové koření. Na středním plameni vše za stálého míchání svařte v hustou směs. Nakonec vmíchejte i téměř všechnu strouhanku.

03.

Půlku vychlazeného těsta rozválejte na plát tlustý asi 4 mm. Vyválené těsto přendejte do formy, kde ho urovnejte a přitlačte k okrajům. Přesahy odkrojte, ale nevyhazujte. Přidejte je k druhé půlce těsta. Dno koláče propíchejte vidličkou a opět dejte na 30 minut vychladit do lednice.

04.

Troubu předehřejte na 180°C. Druhou polovinu těsta rozválejte na obdélník velký aspoň 35 x 30 cm a tlustý 3 mm. Nařežte si pruhy široké 1 a 3 cm. Mělo by jich být od každého sedm. Pokud vám ještě zbude těsto, vyválejte jej, rozřízněte na dva proužky a zapleťte z nich copánek. Poté copánek i pruhy přendejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte také do lednice.

05.

Vychlazenou formu s těstem posypte zbylou strouhankou. Přidejte makovou náplň, uhlaďte stěrkou a posypte malinami. Dále rozšlehaným vajíčkem potřete okraje koláče a můžete začít skládat mřížku z vychlazených pruhů těsta. Začněte širokým pruhem, pokračujte tenkým a znovu vše opakujte. Tři široké a tři tenké pruhy vyrovnejte na koláč. První a poslední dvojici v polovině ohněte směrem nahoru. Doprostřed formy, kolmo na ně, položte další dvojici. Ohnuté pruhy pak přehněte zpět. Takto ohýbejte každou druhou dvojici a berte ty, které jste neohýbali předtím. Vkládejte další dvojice pruhů a opět překládejte pruhy zpět, dokud nemáte mřížku kompletní. Okraje těsta zarovnejte a prsty přimáčkněte. Vše opět potřete vajíčkem a po obvodu položte copánek, který potřete také. Nakonec koláč posypte trochou cukru. Po upečení se na něm díky tomu vytvoří krásná krusta.

06.

Formu s koláčem dejte pro lepší manipulaci na plech a nechte péct do doby, než koláč krásně zezlátne. Bude to trvat přibližně 1 hodinu.

Troufnete si na tento trochu pracný, o to však úžasnější koláč?

Související témata:

Načítám