Článek
Postup
01.
Připravte si všechny ingredience. Vajíčka by měla mít pokojovou teplotu a máslo nechte dobře změknout.

Lískové oříšky nebo mandle, brusinky nebo rybíz. Navzdory vyznavačům „jediného pravého“ receptu použijte, co máte rádi (nebo ve spižírně)Foto: Greta Blumajerová
02.
Prosátou mouku dejte do mísy s cukrem, solí, skořicí (přidat můžete i špetku hřebíčku nebo muškátu), kypřicím práškem, změklým máslem, vajíčky a mletými ořechy.

Suroviny na těsto jednoduše všechny smícháteFoto: Greta Blumajerová
03.
Přidejte kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu (jen její žlutou část, bílá je hořká) a vše zpracujte na hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici hodinu odpočinout.

Nezapomeňte na citronovou kůru, která koláč krásně ovoní. Pak těstu dopřejte hodinový odpočinek v ledniciFoto: Greta Blumajerová
04.
Dvě třetiny těsta odkrojte (zbytek nechte zatím v lednici) a rukama ho buď přímo do koláčové formy natlačte, nebo ho na pomoučené ploše rozválejte a do formy přeneste.

Dvě třetiny těsta nejprve rozválejte nebo ho do formy rovnou natlačte rukamaFoto: Greta Blumajerová
05.
Na korpus natřete brusinkový, rybízový, meruňkový nebo malinový džem a zbytek těsta nyní také rozválejte a rádlem nebo nožem nakrájejte na proužky. Jako na fotce pak na těsto položte nejprve proužky jedním směrem (těsto je poměrně měkké, proto si pomozte třeba nožem).

Nejprve vyskládejte první vrstvu proužkůFoto: Greta Blumajerová
06.
Proužky druhým směrem pak položte buď rovnou kolmo na první vrstvu, nebo je zapleťte – každý druhý zdvihněte a nový proužek vložte pod něj. Ze zbylého těsta vytvořte okraj, který hezky dotvarujte pomocí prstů.

Druhou vrstvu proužků zapleťte do první vrstvy kolmoFoto: Greta Blumajerová
07.
Nakonec těsto potřete žloutkem rozšlehaným s trochou vody a boky posypejte mandlovými lupínky (ty můžete samozřejmě vynechat). Pečte při 180 °C asi 40 minut dozlatova.

Aby povrch hezky zezlátl, potřete ho vajíčkem. A mandlové lupínky dejte jen po okraji, aby vyniklo mřížkováníFoto: Greta Blumajerová