Článek
Postup
01.
Připravte si všechny ingredience. Vajíčka by měla mít pokojovou teplotu a máslo nechte dobře změknout.
02.
Prosátou mouku dejte do mísy s cukrem, solí, skořicí (přidat můžete i špetku hřebíčku nebo muškátu), kypřicím práškem, změklým máslem, vajíčky a mletými ořechy.
03.
Přidejte kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu (jen její žlutou část, bílá je hořká) a vše zpracujte na hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici hodinu odpočinout.
04.
Dvě třetiny těsta odkrojte (zbytek nechte zatím v lednici) a rukama ho buď přímo do koláčové formy natlačte, nebo ho na pomoučené ploše rozválejte a do formy přeneste.
05.
Na korpus natřete brusinkový, rybízový, meruňkový nebo malinový džem a zbytek těsta nyní také rozválejte a rádlem nebo nožem nakrájejte na proužky. Jako na fotce pak na těsto položte nejprve proužky jedním směrem (těsto je poměrně měkké, proto si pomozte třeba nožem).
06.
Proužky druhým směrem pak položte buď rovnou kolmo na první vrstvu, nebo je zapleťte – každý druhý zdvihněte a nový proužek vložte pod něj. Ze zbylého těsta vytvořte okraj, který hezky dotvarujte pomocí prstů.
07.
Nakonec těsto potřete žloutkem rozšlehaným s trochou vody a boky posypejte mandlovými lupínky (ty můžete samozřejmě vynechat). Pečte při 180 °C asi 40 minut dozlatova.