Hlavní obsah
3,5
(142)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Léto patří nepečeným a ovocným moučníkům, ale v zimě si ještě rádi dopřejeme něco poctivějšího. Tradiční linecký koláč (nenechte se zmást, linecké těsto na cukroví je něco jiného!) spojuje voňavou skořici, citronovou kůru a ořechy, které se perfektně doplňují s výrazným džemem.

20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto
  • 200 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička citronové kůry
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g ořechů
  • 2 ks vejce
  • 1 špetka prášku do pečiva
Na dokončení
  • 350 g brusinkové marmelády
  • 1 ks žloutků
  • 1 hrst mandlových lupínků
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny ingredience. Vajíčka by měla mít pokojovou teplotu a máslo nechte dobře změknout.

Foto: Greta Blumajerová

Lískové oříšky nebo mandle, brusinky nebo rybíz. Navzdory vyznavačům „jediného pravého“ receptu použijte, co máte rádi (nebo ve spižírně)Foto: Greta Blumajerová

02.

Prosátou mouku dejte do mísy s cukrem, solí, skořicí (přidat můžete i špetku hřebíčku nebo muškátu), kypřicím práškem, změklým máslem, vajíčky a mletými ořechy.

Foto: Greta Blumajerová

Suroviny na těsto jednoduše všechny smícháteFoto: Greta Blumajerová

03.

Přidejte kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu (jen její žlutou část, bílá je hořká) a vše zpracujte na hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici hodinu odpočinout.

Foto: Greta Blumajerová

Nezapomeňte na citronovou kůru, která koláč krásně ovoní. Pak těstu dopřejte hodinový odpočinek v ledniciFoto: Greta Blumajerová

04.

Dvě třetiny těsta odkrojte (zbytek nechte zatím v lednici) a rukama ho buď přímo do koláčové formy natlačte, nebo ho na pomoučené ploše rozválejte a do formy přeneste.

Foto: Greta Blumajerová

Dvě třetiny těsta nejprve rozválejte nebo ho do formy rovnou natlačte rukamaFoto: Greta Blumajerová

05.

Na korpus natřete brusinkový, rybízový, meruňkový nebo malinový džem a zbytek těsta nyní také rozválejte a rádlem nebo nožem nakrájejte na proužky. Jako na fotce pak na těsto položte nejprve proužky jedním směrem (těsto je poměrně měkké, proto si pomozte třeba nožem).

Foto: Greta Blumajerová

Nejprve vyskládejte první vrstvu proužkůFoto: Greta Blumajerová

06.

Proužky druhým směrem pak položte buď rovnou kolmo na první vrstvu, nebo je zapleťte – každý druhý zdvihněte a nový proužek vložte pod něj. Ze zbylého těsta vytvořte okraj, který hezky dotvarujte pomocí prstů.

Foto: Greta Blumajerová

Druhou vrstvu proužků zapleťte do první vrstvy kolmoFoto: Greta Blumajerová

07.

Nakonec těsto potřete žloutkem rozšlehaným s trochou vody a boky posypejte mandlovými lupínky (ty můžete samozřejmě vynechat). Pečte při 180 °C asi 40 minut dozlatova.

Foto: Greta Blumajerová

Aby povrch hezky zezlátl, potřete ho vajíčkem. A mandlové lupínky dejte jen po okraji, aby vyniklo mřížkováníFoto: Greta Blumajerová

Související témata:

Načítám