Článek
Postup
01.
Mouku a cukr prosejte na vál, přidejte vejce a studené máslo nakrájené na kostky. Nejdřív suroviny nasekejte velkým nožem nadrobno a poté rychle studenýma rukama vypracujte těsto. Nevadí, když v něm zůstanou malé kousíčky nezpracovaného másla, důležité je, aby se tuk příliš nerozpustil.
02.
Z těsta vytvarujte bochánek, zabalte do fólie a nechte v chladu odležet alespoň hodinu, v lednici na vás ale počká i pár dní.
03.
Omyjte jablka, rozčtvrťte je, odstraňte jádřinec a nakrájejte na jemné plátky. V míse je promíchejte s citronovou šťávou, perníkovým kořením a vanilkovým pudinkem. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
04.
Z odleželého těsta oddělte dvě třetiny a na pomoučněném vále vyválejte kruh vysoký asi 0,5 cm. Koláčovou formu vyložte pečicím papírem, zlehka vtlačte těsto a odstraňte přebývající okraje.
05.
Těsto potřete marmeládou (máme osvědčenou meruňkovou, ale můžete zkusit i jinou) a přidejte připravená nakrájená jablka.
06.
Zbylé těsto také vyválejte na pomoučněném vále, nakrájejte na pruhy a naskládejte na koláč tak, aby vytvořily ozdobnou mřížku. Z odkrojků těsta udělejte malé dekorativní lístečky.
07.
V misce rozšlehejte vejce a mašlovačkou potřete povrch těsta. Koláč pečte v předehřáté troubě cca 40 minut. Nechte vychladnout a před podáváním zlehka posypte moučkovým cukrem.
Moučníky z jablek jsou oblíbené, zkuste i tento obrácený jablečný koláč nebo jablečný koláč s rumem, kakaem a ovocnými růžičkami.