Článek
Zavzpomínejte s námi dnes na padlou slávu Rakouska-Uherska a upečte si křehký oříškový koláč s brusinkami. Tento tradiční dezert z Lince kombinuje máslové skořicové těsto, lískové oříšky a výraznou brusinkovou zavařeninu, což dohromady tvoří dokonalou harmonii. Dejte si s námi kousek tohoto voňavého dezertu!
Linecký koláč
Na formu o průměru 24–27 cm potřebujete: 200 g polohrubé mouky, lžičku prášku do pečiva, 120 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, vrchovatou lžičku skořice, 1 vejce, 125 g másla, 125 g mletých lískových ořechů či mandlí, 400 g brusinkové nebo rybízové zavařeniny, lžičku mléka, moučkový cukr na posypání, hladkou mouku na rozválení
Postup: Z mouky, prášku do pečiva, obou cukrů, skořice, bílku, ½ žloutku (zbytkem pak koláč potřete), pokrájeného másla a oříšků vypracujte hladké těsto, které zabalte a nechte alespoň 30 minut odpočinout v chladu.
Polovinu těsta pak buď na pomoučené ploše rozválejte dotenka, nebo ji natlačte rukama přímo do formy. Nejlépe se pracuje s takovou, co má vyklápěcí dno. Potřete zavařeninou a překryjte mřížkou z proužků z druhé poloviny těsta. Ze zbytku těsta vytvořte také proužek po obvodu koláče. Je křehké, proto s ním pracujte opatrně a pomáhejte si nožem nebo tenkým dnem z jiné formy.
Odložený žloutek prošlehejte se lžičkou mléka a mřížku směsí potřete. Pečte 30–40 minut při 180 °C dozlatova. A jestli i přes vůni vydržíte až do vychladnutí koláče, ještě ho pak lehce pocukrujte.
Lákají vás podobné tradiční dezerty, nebo raději experimentujete a zkoušíte modernější recepty?