Článek
Postup
01.
Začněte přípravou krému. Pudinkový prášek rozmíchejte v polovině pomerančového džusu. Druhou polovinu dejte s cukrem do rendlíku a přiveďte k varu, poté do ní vlijte (ode dna dobře promíchanou) polovinu s pudinkem a za stálého míchání uvařte pudink. Ten pak za občasného míchání nechte vychladnout: kdybyste jej pravidelně nemíchali, vytvořil by se škraloup.
Tip: Místo míchání můžete pudink překrýt potravinářskou fólií, ale počítejte s tím, že chladnutí tak bude trvat výrazně déle.
NEJLEPŠÍ POMERANČOVÉ ŘEZY NA PLECH
02.
Mezitím upečte korpus. Troubu zapněte na 200 °C. Celá vejce vyšlehejte s cukrem do vysoké hladké pěny, trvá to asi 10 minut, až je opravdu hedvábná a jen světlounce žlutá. Opatrně vmíchejte mouku a polovinu těsta nalijte do formy vyložené pečicím papírem. Do druhé poloviny vmíchejte trochu kakaa a mléko a nalijte opět do formy a opačnou stranou lžíce trochu promíchejte. Korpus tak bude jemně mramorovaný.
03.
Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 10 až 12 minut dozlatova. Vyjměte a nechte zchladnout.
04.
Do zchladlého pomerančového pudinku zašlehejte tvaroh – krém má být hladký a bez hrudek. Kdyby se vám krém zdál málo sladký (hodně záleží na kyselosti pomerančové šťávy), můžete přidat i trochu moučkového cukru.
SLADKÉ PEČENÍ INSPIROVANÉ POMERANČEM
05.
Krém rozetřete na vychladlý korpus a nechte v lednici ztuhnout. Před podáváním ozdobte pomerančem.
Pomeranče hravě uplatníte i ve slané kuchyni. Skvělé jsou rychlé asijské kuřecí kousky s pomerančem a zázvorem a klasika je pečená kachna na pomerančích.