Článek
Postup
01.
Nejdříve si vyrobte dýňové pyré, pokud ho nemáte schované. Troubu zapněte na 200 °C. Dýni (asi třetinu až polovinu malé tykve) omyjte, rozkrojte a vydlabejte z ní semínka. Pokud používáte jinou dýni než hokaido, je potřeba ji navíc oloupat. Dýni nakrájejte na asi 1–1,5 cm silné plátky a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 20 až 30 minut doměkka, přičemž hlídejte, aby ani zespodu nezačala hnědnout.
02.
Upečenou dýni nechte chvíli zchladnout, pak ji přendejte do mixéru, přilijte asi 50 ml vody a rozmixujte dohladka. Podle potřeby můžete přidat ještě trochu vody, ale pyré musí zůstat husté, voda slouží jen k tomu, aby se dýně dala vůbec mixovat. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu a mezitím se pusťte do přípravy těsta.
03.
Troubu stáhněte na 180 °C. V míse smíchejte hladkou mouku, cukr, kypřicí prášek a koření. V jiné míse smíchejte kefír, rozpuštěné máslo, vanilku a vejce a prošlehejte. Spolu s dýňovým pyré (na váhu je ho potřeba asi 150 g) vmíchejte vlhké ingredience do sypké směsi a rychle promíchejte.
Tip: Místo perníkového koření můžete použít dýňové koření, které se ve Spojených státech, odkud pochází základ tohoto receptu, používá při přípravě slavného dýňového koláče. Jak si tuto směs koření namíchat, se dozvíte v receptu na dýňový čaj s mlékem.
04.
Polovinu těsta oddělte a přimíchejte kakao a trochu mléka, aby světlá i tmavá část byly stejně husté.
05.
Formičky na muffiny vyložte papírovými košíčky, v případě keramických je vytřete máslem a vysypejte hrubou moukou. Podle velikosti těsto vystačí na 6 až 8 muffinů. Formičky asi do 3/4 naplňte střídavě světlým a tmavým těstem a špejlí nebo obrácenou stranou lžíce trochu promíchejte, aby vzniklo mramorování. Vložte do trouby a pečte (opět podle velikosti) asi 15 až 20 minut. Hotovo!
Máte rádi dýni? Mrkněte na nejlepší sladké i slané dýňové recepty!