Článek
Postup
01.
Horkovzdušnou troubu předehřejte na 150 stupňů, elektrickou na 160 stupňů. Formu na bábovku pořádně vytřete máslem a vysypte hrubou moukou.
02.
Nejprve důkladně utřete nakrájené změklé máslo se 100 g cukru a vanilkovým cukrem. Ručně třete asi 15 až 20 minut, v robotu nejméně 10 minut. Vytvoří se světlý nadýchaný krém. Postupně do něj zašlehejte vaječné žloutky. Bílky oddělte do větší nádoby – později z nich ušleháte sníh.
03.
Nyní do mísy s utřeným máslem (už ručně, bez robotu) postupně ve třech dávkách opatrně zapracujte prosátou mouku a mléko pokojové teploty. S každou dávkou mouky těsto zhoustne, dál už ho zbytečně dlouho nemíchejte.
04.
Teď do vaječných bílků přidejte špetku soli a vyšlehejte nadýchaný sníh. Nadvakrát do něj nasypte a zašlehejte zbylých 120 g cukru. Vznikne hustý pevný lesklý sníh.
05.
Nyní obě směsi spojte. Do máslové části natřikrát opatrně překládáním zamíchejte sníh. Opět zbytečně dlouho nemíchejte, aby se z těsta neztratily cenné bublinky. Z mísy odeberte asi třetinu těsta a zamíchejte do něj kakao a dvě tři lžíce mléka.
06.
Do formy nalijte polovinu světlého těsta, na něj veškeré tmavé těsto a navrch zbytek světlého těsta. Vrstvy nemusíte promíchávat.
07.
Bábovku dejte péct asi na 45 minut. Zda je hotová, vyzkoušejte špejlí – když ji po zapíchnutí do bábovky vyndáte suchou, je hotovo. Bábovku vyklopte z formy, nechte zchladnout a posypte ji práškovým cukrem.
Nejste si jisti bábovkou bez prášku? Přečtěte si 7 triků na dokonalé třené těsto a budete navždy bez obav.