Článek
Postup
01.
Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh. K žloutkům přilijte mléko, rozšlehejte, postupně zašlehejte mouku a nakonec lžící zatřete hotový sníh z bílků. Těsto nechte chvíli odpočinout a připravte si jablka.
02.
Jablka omyjte a příčně nakrájejte na kolečka široká asi 7 mm (půl centimetru je málo a centimetr už moc – zkrátka něco mezi tím). Kulatým vykrajovátkem odstraňte jádřince a jablka zakapejte citronovou šťávou.
JABLEČNÉ MOUČNÍKY K PODZIMU PATŘÍ
03.
Ve větší pánvi rozpalte na střední teplotu tenkou vrstvu sádla. Jablkové kroužky postupně namáčejte v těstíčku a zvolna smažte po obou stranách do zlatohnědé barvy. Hotové nechte krátce okapat na papírové utěrce. Podávejte horké, posypané špetkou cukru a mletou skořicí.
Tip: Když chcete jablka v županu povýšit na sváteční dezert, servírujte je s kopečkem vanilkové zmrzliny a přelité karamelovou omáčkou. Nesníte-li všechna jablka najednou, nevadí, jsou velice chutná i později, vychladlá na pokojovou teplotu.
Máte rádi smažené ovoce? Vyzkoušejte banán v kokosovém těstíčku.