Článek
Postup
01.
V troše vlažného mléka rozmíchejte cukr, rozdrobte kvasnice a nechte v hrníčku vzejít kvásek. Ten poté přidejte k mouce, soli, jednomu vejci, zbytku mléka a rozpuštěnému máslu. Vařečkou nebo hnětačem vytvořte hladké těsto, které v závěru posypte moukou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.
02.
Mezitím v míse připravte směs nasekaných rajčat, pokrájeného pórku, vajíčka a najemno nastrouhaného sýra.
03.
Vykynuté těsto rozdělte na osminy. Každou část vyválejte na pomoučněném vále do obdélníku o rozměrech 20 x 15 cm a plochu pokryjte připravenou náplní. Placku stočte do rolády, její konce spojte k sobě (do jakéhosi oválu) a tento ovál otočte tak, že bude na spojených koncích roládky „sedět“. Vezměte ostrý nůž a z vrchu, z obou stran, budoucí motýlky nařízněte (jako byste je chtěli překrojit napůl, ale střed nechali netknutý).
04.
Teď už uvolněné konce vytočte jen do tvaru křídel, motýlky položte na plech s pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte při 190 stupních Celsia 30 minut.
Máte rádi pórek? V tom případě koukněte na recepty, kde hraje pórek hlavní roli.