Článek
Připravili jsme naše oblíbená jídla z ryb, která zvládne každý, a přitom skvěle chutnají, takže mořské ryby ještě rádi zařadíte do svého jídelníčku! Maďarská rybí polévka, filety z trouby s hráškovým pyré a náš favorit – ryba pečená v solné krustě, která zachovává rybí maso krásně šťavnaté.
Maďarská rybí polévka
Na 4 porce potřebujete: 3 lžíce řepkového oleje, 1 velkou cibuli, 2 mrkve, ¼ bulvy celeru, 1 kořenovou petržel, 2 stroužky česneku, 300 g filé bez kostí (já dala tresku), sladkou a pálivou papriku, 1 citron, čerstvou petržel, sůl, pepř, 2 lžíce kysané smetany, 1 l vody
Postup: Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte nastrouhanou mrkev, celer a petržel a chvíli restujte. Přidejte nakrájený česnek, 2 lžičky sladké a podle chuti pálivou papriku, nechte chvilku rozvonět a zalejte litrem vody. Vařte 10 minut, přidejte filé, osolte a povařte asi 5 minut do změknutí. Na závěr vmíchejte citronovou šťávu, nasekanou petržel, zakysanou smetanu a případně dosolte a opepřete.
Mořská štika se slaninou a hráškovým pyré
Na 4 porce potřebujete: 4 filety (místo mořské štiky můžete použít i jinou jemnou rybu), 4 plátky slaniny nebo pancetty, 4 brambory, 200 g mrazeného hrášku, lžíci másla, 150 ml mléka, sůl, pepř
Postup:Brambory uvařte doměkka a na poslední 2 minuty přisypte hrášek. Sceďte a rozmixujte s máslem, mlékem, solí a pepřem. Mezitím, co se brambory vaří, omotejte očištěné a osolené filety plátky slaniny, opepřete a při 200 stupních zapečte, až je slanina lehce křupavá. Podávejte s hráškovým pyré.
Mořský vlk v solné krustě
Na 2 porce potřebujete: 1 kg hrubozrnné soli, 1 bílek, 1 vykuchaného mořského vlka (necelé půl kila), půlku chemicky neošetřeného citronu, snítku čerstvého rozmarýnu, stroužek česneku
Postup: Očištěnou rybu vcelku naplňte rozmarýnem a plátky citronu a česneku. Sůl smíchejte s bílkem (bude tak lépe držet, ale pomoct si můžete i pokapáním soli vodou) a zbylým rozmarýnem.
Třetinu solné směsi rozprostřete na dno pekáčku, položte na ni rybu a udusejte přes ni zbylou sůl. Pečte asi 20 minut při 180 stupních. Před servírováním opatrně odstraňte sůl tak, abyste nepoškodili kůži – maso by tak bylo moc slané. Podávejte se salátem a pečivem.
Přesvědčily vás tyto recepty, abyste (samozřejmě pokud jimi už neholdujete) dali šanci mořským rybám?