Článek
Postup
01.
Začněte tím, že si připravíte kvásek. Do hrnku dejte rozdrobené droždí, lžíci cukru a zalijte trochou vlažného mléka. Nechejte kvásek vzejít (cca 10–15 minut).
02.
V míse smíchejte mouku, špetku soli a kypřicí prášek. Poté přidejte vejce, olej, vzešlý kvásek a zbytek mléka. Zpracujte v těsto a nechte kynout hodinu pod utěrkou na teplém místě. Můžete pracovat jak rukama, tak použít hnětací robot.
03.
Po vykynutí těsto rozválejte a rozdělte na 10 až 12 stejných placiček. Do těchto placiček umístěte lžíci tvarohu ochuceného vanilkovým cukrem, vanilkovým pudingem (díky kterému nebude tvaroh příliš vytékat při pečení) a cukrem dle chuti. Placičky zabalte a ze vzniklé kuličky vytvarujte na plech s pečicím papírem jednotlivé koláčky.
04.
Do koláčků udělejte lehce důlek, do kterého dejte lžící povidla, marmeládu nebo opět tvaroh, který můžete dozdobit rozinkami.
05.
Koláčky na závěr posypejte drobenkou smíchanou z hrubé mouky, cukru a másla. Moravské koláčky alias vdolečky pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut do zlatova. Před pečením je můžete ještě potřít rozmíchaným vejcem – budou pěkně lesklé.
Připravte se na Velikonoce s předstihem a vyzkoušejte další tradiční recepty jako třeba pašijové pečivo jidášky nebo velikonočního beránka z kynutého těsta.