Článek
Dietářky. To jsou ženy (mužů se tohle prakticky netýká), které vyzkouší snad každou dietu, o které se kdekoli dočtou. Tyhle jsou zrovna v módě. Co na ně říkají odborníci?
Sacharidové vlny: střídání hladu a hojnosti
Principem metody je střídání dnů, kdy je množství sacharidů ve stravě velmi malé, se dny, kdy je vyšší. Může to vypadat tak, že jíte první den 30 g sacharidů, další dny postupně přidáváte a končíte sedmým dnem na 250 g. Pak se cyklus opakuje. Dieta, zvaná také „rýsovací“, je oblíbená u fitness závodníků a kulturistů, kteří ji používají na vyladění postavy před soutěží. Někteří z trenérů ji ale doporučují i běžným klientům jako způsob hubnutí.
Může to fungovat? „Je třeba si uvědomit, že sacharidové vlny jsou pokročilou metodou regulace váhy. Mají úspěch jen u silně motivovaných lidí, kteří přesně vědí, kolik gramů tuku, bílkovin a sacharidů daná potravina obsahuje a jakou má energetickou hodnotu,“ upozorňuje specialistka na zdravou výživu MUDr. Václava Kunová. A varuje: „Až přijde den, kdy se konečně odměníte, sacharidy na sebe navážou vodu a vy budete mít najednou o kilo víc.“
Sečteno, podtrženo:Cílem je vyrýsovaná postava, ne hubnutí.Navíc, při extrémně nízkém příjmu sacharidů nebudete schopni řešit žádný složitější problém. Sacharidové vlny nechte profesionálům.

Bezlepková dieta je vhodná pro nemocné celiakií. Jinak může způsobovat spíš problémyFoto: Thinkstock
Bezlepková dieta: bez chleba a pečiva
Celiakie je nebezpečné autoimunitní onemocnění, při kterém tenké střevo vytváří protilátky proti některým enzymům a bílkovinám, obsaženým v lepku. Reakce připomínající alergii způsobuje záněty střevní sliznice, průjmy, zácpu, bolesti břicha a další potíže. Celoživotní bezlepková dieta, při které je nutné vyloučit z jídelníčku pšenici, žito a ječmen, je pro nemocné jedinou možností léčby. I když jde ale o drahý a život komplikující způsob stravování, stává se z něj překvapivě „módní hit“.
Lidé drží bezlepkovou dietu, i když jim celiakie diagnostikována nebyla. Proč? Věří, že po ní zhubnou, že se jim zlepší trávení a budou zdravější. Lepku dávají za vinu řadu potíží, plynatostí počínaje a pomalým metabolismem konče. Nafouklé břicho ale může mít spoustu jiných příčin než celiakii. Bezlepková dieta nijak zvlášť zdravá není – hrozí u ní nedostatek vlákniny, vitaminů skupiny B, únava a podrážděnost.
Sečteno, podtrženo: Nemáte-li celiakii, nijak vám neprospěje. A hubnutí? „Pokud nevyvážíte jídelníček, můžete i přibrat,“ konstatuje doktorka Kunová. Náhražky (rýžové pufované chlebíčky a podobně) mají totiž vyšší glykemický index než tmavé pečivo, a sníte jich tedy víc.

Když jíte jen syrovou stravu, asi zhubnete. Ale spoustu důležitých látek, které organismus potřebuje ke správnému fungování, do těla nemusíte vůbec dostatFoto: Thinkstock
Raw food: žádné mrtvé jídlo!
Příznivci raw food, syrové stravy, vycházejí z přesvědčení, že je tepelně upravené jídlo „mrtvé“, protože se všechno živé v potravinách zničí při teplotách nad 45 stupňů. Základem raw jídelníčku je ovoce a zelenina, ořechy a semínka, luštěniny, obiloviny, mořské řasy a kokosové mléko. „Syrová strava má nižší obsah přidaného cukru, tuků, sodíku a cholesterolu. Obsahuje prospěšné složky jako draslík, hořčík, vlákninu a kyselinu listovou,“ uznává doktorka Kunová. Má ale i svá rizika.
„Pro mnohé odborníky je to výživa energeticky nevyrovnaná, ochlazující a nedostatečná. Může hrozit nedostatek vitaminu B12, vápníku i bílkovin,“ upozorňuje lékařka. Je také náročnější na trávení, takže se nehodí pro seniory a lidi oslabené nemocí.
Sečteno, podtrženo: S raw food zhubnete, při dlouhodobém dodržování vám ale může i uškodit. Ideální je jako občasné odlehčující období.
Kterou dietu jste vyzkoušeli vy a s jakým úspěchem? Napište nám o tom!