Článek
Příkrmy od 4. měsíce
V tomto věku začínají s příkrmy děti, které už nejsou plně nebo vůbec kojené. Pokud však maminky bez problémů kojí, začínají s příkrmy úplně stejně, jen o dva měsíce později. Jako první dobrotu podávejte miminku zeleninu, protože se říká, že na ovoce by si děti mohly rychleji zvyknout pro jeho sladší chuť, a pak by mohly zeleninu odmítat. Ale například moje dcera má raději zeleninu, kterou by mohla jíst pořád a ovoce jí moc nejede. Takže záleží na vašem drobečkovi.
Každopádně začínejte jedním druhem zeleniny, kterou podávejte kolem poledne (místo jedné dávky kojení) plastovou lžičkou 3–4 dny. Z praxe doporučuji malé a hlavně užší lžičky, protože dítě ještě neumí tolik otvírat pusu. Pokud nenastane alergická reakce jako vyrážka či průjem, přidejte po 4 dnech jiný druh zeleniny. První den stačí dát pár lžiček a dokojit, další dny se snažte počet lžiček pomalu zvyšovat, až to jedno kojení zcela nahradíte. Takhle vystřídejte mrkev, brokolici, brambor, případně cuketu. Zhruba po měsíci přidejte naprosto stejným způsobem příkrmy z ovoce, akorát místo dopoledního kojení.
Potřebujete: zelenina – mrkev, brokolice, brambor, ovoce – jablko, hruška, banán, broskve, meruňky a kojenecká voda.
Postup přípravy: Zeleninu i ovoce vždy řádně očistěte, omyjte a nakrájejte na kousky (vždy bez slupky), přidejte 120 ml vody a povařte doměkka asi 5–8 minut podle velikosti zeleniny a ovoce (banán nevařte, ale ostatní kousky lze ze začátku krátce převařit, později už ne). Poté vše řádně rozmixujte na jemné pyré. Pokrmy nedosolujte ani ničím nekořeňte.

Používejte vždy čerstvé surovinyFoto: Autorka
Příkrmy od 6. měsíce
Pokud vaše dítě zvládá do této doby různou zeleninu a ovoce, je čas začít s masem (opět platí, že děti, které začaly s příkrmy až v šestém měsíci, maso dostávají až od osmého). Nejprve můžete zkusit maso podávat 2× až 3× týdně k zavedené zelenině. První přijde na řadu maso drůbeží (kuře, krůta) a bílé (králík), později i červené (telecí, vepřové nebo hovězí panenka). Maso je vždy libové a vařte ho bez soli i koření do 8. měsíce raději v kojenecké vodě.
„Vždycky jsem si navařila na týden dopředu všechno najednou a bylo to velmi pohodlné. Uvařila jsem tak větší množství zeleniny, třeba květák a brokolici na páře, přidala 2 kuřecí či krůtí prsa a brambory, vše jsem rozmixovala a prostřídala vždy zeleninu. Jednotlivé porce jsem si zamrazila do tvořítek na led, a pak vždy rozmrazovala podle potřeby ve vodní lázni,“ radí zkušená maminka rok a půl starého Ondráška z Ostrova.
Zeleninová polévka s kuřecím masem
Potřebujete: 100 g míchané zeleniny (mrkev, květák, brokolice), asi 50 g kuřecích prsou, lžičku olivového oleje, 100 ml kojenecké vody.
Postup přípravy: Omyté a nakrájené maso uvařte ve vodě spolu s očištěnou a na kousky pokrájenou zeleninou. Můžete přidat i dvě tři zrnka kmínu, která pak po uvaření vyjměte a vše následně rozmixujte.
Kuřecí prsa v mrkvi
Potřebujete: 50 g mrkve, 50 g kuřecích prsíček, 100 g brambor, 1 lžička olivového oleje, 100 ml kojenecké vody.
Postup přípravy: Mrkev i brambor oloupejte, omyjte a pokrájejte na kousky do kastrolu. Povařte v kojenecké vodě doměkka. Kuřecí maso bez kůže pokrájejte na kousky, poduste pod pokličkou a přidejte k zelenině. Zakápněte olivovým olejem a rozmixujte. (viz foto)

Kuřecí prsa v mrkviFoto: Autorka
Rizoto s krůtou
Potřebujete: 3 polévkové lžíce rýže, 50 g mrkve, 2 malé růžičky brokolice, 50 g krůtích prsíček, 1 lžička olivového oleje, 200 ml kojenecké vody.
Postup přípravy: Rýži uvařte doměkka, zeleninu očistěte, pokrájejte a poduste asi 10 až 15 minut stejně jako prsíčka nakrájená na kousky. Vše pak smíchejte a zakápněte lžičkou oleje. Na závěr rozmixujte.
Příkrmy od 8. měsíce
V osmi měsících už většina dětí má první zoubky a je potřeba podporovat jejich kousání. Proto se snažte stravu nemixovat na úplné kaše, ale spíš rozmačkat vidličkou. Je dobré to ale zkoušet podle schopností dítěte, některé totiž potřebuje mixovat kašičky ještě v 9 měsících, jiné už „dlabe“ kousky poměrně brzy. Už také není nutné vařit dětem z kojenecké vody, ale nemusíte se bát vařit vše ve vodě normální. A je čas vyzkoušet nové chutě. Můžete přidat další přílohy: těstoviny, kuskus, rýžové nudle, jáhly i červenou čočku.
Polévka s jáhlovými vločkami
Potřebujete: 30 g kuřecího nebo krůtího masa, 2 malé růžičky brokolice, 2 růžičkové kapusty, kousek mrkve, 1 lžíci jáhlových vloček, kousek másla.
Postup přípravy: Maso i zeleninu drobně nakrájejte a uvařte doměkka. Pak vsypte spařené jáhlové vločky, ještě chvilku povařte, vmíchejte kousek másla a důkladně pomačkejte vidličkou.
Cuketová polévka
Potřebujete:1 malou cuketu, bramboru, 150 ml vody.
Postup přípravy: Cuketu a bramboru nakrájejte na kostičky a dejte vařit do vody. Po změknutí rozmačkejte vidličkou a ozdobte posekanou petrželkou. Pro obměnu polévky můžete přidat kousek masa pokrájeného a uvařeného také doměkka.

Těstoviny se špenátemFoto: Thinkstock
Krůtí guláš
Potřebujete: 80 g krůtího masa, 40 g brambor, 20 g sterilovaného hrášku, 20 g mrkve, lžičku rostlinného tuku, nasekanou bazalku, petrželku.
Postup přípravy: Maso nakrájejte, osmahněte trochu nasucho na pánvi, podlijte a duste doměkka. Poté přidejte brambory a zeleninu a opět chvíli poduste. Dochuťte tukem, bazalkou, petrželkou a vše opět poctivě rozmačkejte.
Těstoviny se špenátem a kuřecím masem
Potřebujete: 80 g těstovin, 50 g špenátu a 50 g kuřecích prsíček, lžička olivového oleje.
Postup přípravy: Těstoviny uvařte doměkka, špenát uvařte dle návodu a prsíčka nakrájená na kousky rovněž uvařte ve vodě. Vše rozmačkejte vidličkou a podávejte.
Čočkový salát
Potřebujete: 1 šálek loupané červené čočky, 1 šálek nadrobno nakrájené mrkve, 1 šálek nakrájeného pórku, 1 lžičku olivového oleje.
Postup přípravy: Všechny ingredience dejte do vody a vařte asi 20 minut, pak rozmixujte.
Určitě máte své vlastní vyzkoušené recepty, podělte se o ně s námi i ostatními maminkami v diskusi pod článkem a prozraďte nám vaše fígle při vaření jídel pro nejmenší.