Článek
Mleté maso má v mnoha zemích světa dlouhou tradici. Milují ho Řekové, Maďaři, Bulhaři, Srbové, používají ho hojně i obyvatelé severských zemí. U nás se za minulého režimu považovalo spíš za odpad, do kterého řezníci semleli všechny možné odřezky a zbytky. Dnes už se obchodníci vracejí ke kvalitě, i když nejlepší je vždy to, co si pomelete doma samy – víte přesně, jaké maso jste použily. Umleté maso musí být vždycky v lednici, a pokud je rozmrazíte, nesmí se už znova vracet do mrazáku. Použít můžete libovolné maso – rybí, drůbeží, skopové, vnitřnosti. Nejklasičtější kombinací je ale hovězí a vepřové v poměru půl na půl.
Kuřecí terina
Kuřecí prsa umelte, přidejte vajíčko, sůl a utřete v misce. Vmíchejte na kostičky nakrájenou libovější slaninu a nadrobno posekaná kuřecí játra. Vyloupané pistáciové oříšky nakrájejte jen nahrubo, přidejte kousíčky sušených rajčat a promíchejte s masovou směsí. Ochuťte bílým pepřem a nasekanými zelenými bylinkami, vlijte do formy na srnčí hřbet a postavte do většího pekáče naplněného vodou. V troubě nechte táhnout dvě hodiny při mírné teplotě - nevařte! Nechte vychladnout a podávejte s pečivem.
Lasagne
Těstoviny na lasagne koupíte už hotové. Můžete si je předvařit ve vodě, ale rády se lepí, takže přidejte lžíci oleje a vařte jen do poloměkka. Někdo klade do pekáčku lasagne nepředvařené. Připravte si boloňskou omáčku: Na rozpáleném oleji v pánvi osmažte kostičky cibule a plátečky česneku. Vmíchejte mleté maso a opékejte, až zhnědne. Přidejte rajský protlak, sušená nebo čerstvá rajčata, bazalku a podlijte červeným vínem. Okořeňte solí, pepřem a nechte třicet minut dusit. V jiném hrnci nebo pánvičce umíchejte jíšku z másla a hladké mouky, kterou pomalu zalévejte mlékem. Stále míchejte, až vznikne konzistence omáčky. Do vzniklé hmoty nastrouhejte čedar nebo podobný sýr, opepřete a strouhněte muškátový oříšek. Do pekáčku nebo zapékací misky poklaďte vrstvu lasagní, zalijte boloňskou omáčkou, přelijte sýrovou omáčkou, poklaďte lasagnemi… Vrstvy střídejte několikrát a končete lasagnemi. Dejte zapékat do předehřáté trouby na dvacet minut, potom na vrchní vrstvu nasypte ještě strouhaný sýr a kousky másla - dopečte. Sýr můžete střídat v různých kombinacích (niva, eidam, blaťácké zlato). Podávejte se zeleninovým salátem.
Mexický guláš
V hrnci orestujte nakrájenou cibuli a plátky česneku na trošce oleje a pokrájené anglické slanině. Vložte mleté maso a za stálého míchání opečte. Přidejte nakrájená rajčata, předvařené fazole (bílé, červené…), podlijte a okořeňte lžičkou mleté papriky (podle chuti i pálivé), šalvějí, oregánem a solí. Společně duste půl hodiny. Na talíře připravte uvařenou rýži, přelijte gulášem a posypte strouhaným sýrem. Další příloha není potřeba, ale můžete obložit čtvrtkami vejce vařeného natvrdo, proužky nakládané okurky a čtvrtkami rajčat.
Koláč z mletého masa
Do formy na pizzu vložte placku vyváleného listového těsta tak, aby po okrajích co nejvíce přesahovalo. V pánvi si nachystejte náplň: Na cibulce a česneku osmažte mleté maso dohněda, osolte, opepřete, vmíchejte pokrájená rajčata, kolečka pórku, posekané bylinky a dochuťte grilovacím kořením. Na těsto natřete tuto náplň tak, aby se zbytečně nepřelil do formy i vypečený tuk. Na maso rozložte plátky sýra nebo nastrouhaný sýr. Povrch ještě ozdobte kolečky pórku, čtvrtkami rajčat a překlopte okraje těsta, které vám přečnívaly. Potřete rozšlehaným vajíčkem, jemně propíchejte vidličkou a v předehřáté troubě zapečte asi 25 minut. Podává se teplé i studené se zeleninovým salátem.
Pomalý hrnec se zelím
Smíchejte půl kila mletého masa s hrnkem propláchnuté nevařené rýže, na kostičky nakrájenou cibulkou a celým vejcem. Dochuťte solí a pepřem, dobře propracujte. Z hmoty tvořte koule velikosti golfového míčku. Na dno hrnce nebo remosky poklaďte sterilované zelí (lák také), rozložte na zelí koule a přikryjte další vrstvou zelí. Při nízké teplotě duste klidně čtyři hodiny.
Švédské kuličky
V severské zemi jsou oblíbené jako u nás svíčková, a dokonce se podávají s brusinkami.
Mleté hovězí nebo vepřové maso osolte, okořeňte bílým pepřem, vmíchejte větší, ale jemně nasekanou cibuli, dvě lžičky solamylu a čtyři vařené, nastrouhané brambory. Přidejte tři nasekané ančovičky, tři žloutky, čtvrt litru šlehačky a dohustěte chlebovou strouhankou. Tvořte drobné kuličky a ze všech stran je opečte na oleji nebo na plechu v troubě.
Kuličky vyjměte a do výpeku přilijte vývar nebo masox. Důkladně míchejte a vložte ještě ančovičku a smetanu. Solte už opatrně. Kuličky přelijte omáčkou a nechte ještě prohřát. Podávejte s brambory.
Hamburger
Tajemství dobrého hamburgeru spočívá v tom, že maso umelete poměrně nahrubo. Nemělo by být ani příliš tučné, aby se nescvrknul, a nepříliš libové, aby nebyl vysušený. Také ho příliš nepropracovávejte, aby nebyl tuhý. Maso ochuťte jen solí a pepřem, vytvořte placičky, které by měly být větší než hamburgerová bulka, protože se maso vypeče. Na několik hodin vložte placičky do ledničky. Potom je opékejte lehce potřené olejem na grilovací mřížce nebo na pánvi, z každé strany asi tři minuty. Je-li hotový, zjistěte tak, že jeden nakrojíte. Nepíchejte do nich vidličkou, aby nevytekla šťáva. Bulky rozkrojte podélně a řeznou plochu ogrilujte. Lehce ji pak potřete máslem, kečupem a majonézou. Můžete položit plátek sýra, placičku, kolečka cibule, nakrájenou nakládanou okurku, plátek rajčete, list salátu. Přiklopte druhou polovinou a na talíři můžete ještě obložit hranolky.
Musaka
Tři větší lilky nakrájejte podélně na plátky, osolte a nechte chvilku vypotit. Zatím na oleji nechte zesklovatět dvě pokrájené cibule, přidejte k nim čtvrt kila mletého masa, osolte a chvíli za stálého míchání opékejte. Na kostičky nakrájejte čtyři rajčata, přidejte k masu, osolte a duste do zhoustnutí. Osušené plátky lilku obalte v hladké mouce a namočte v rozšlehaných vejcích. Z obou stran je opečte dozlatova a nechte na ubrousku okapat. Do vymazané zapékací misky nebo remosky klaďte střídavě lilek a maso. Končíte lilkem a ještě zalijete zbylými rozšlehanými vejci. Zapečte v předehřáté troubě asi třicet minut a podávejte s brambory nebo rýží. Koření se jen solí a sekanou petrželkou.
Bůčkové řízky
Maso z vykostěného bůčku umelte, ale nemíchejte – nechte jak je, vložte do mísy, zalijte mlékem a nechte pár hodin odpočívat. Lžící pak vyndávejte postupně na pomoučený vál, tvořte placičky, obalte v mouce, osoleném rozšlehaném vejci a strouhance. Smažte na rozpáleném tuku a neděste se, když se zpočátku rozpadají. Smažením krásně nabudou a s bramborovou kaší nemají chybu.
Tip: Stejně můžete upravit mletý bůček s nastrouhaným sýrem (půl na půl) – smísíte a nechte ponořené v mléce.
Všimněte si, že dnes jsme vybrali recepty, u kterých nemusíte nijak hýřit kořením. Vlastně jen sůl a pepř a jaké jsou z toho dobroty!