Článek
Postup
01.
Na kakaový korpus vyložte menší pekáček (asi 15 x 20 cm) papírem na pečení a předehřejte troubu na 170 °C. Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte cukr a začněte šlehat. Šlehejte do doby, kdy se začnou tvořit měkké špičky.
02.
Přidejte prosáté kakao a také krátce zašlehejte. Poté po jednom krátce zašlehejte žloutky a po lžících olej, až vznikne lehká a nadýchaná světlá pěna.
03.
Přidejte mouku – také postupně a po lžících – a už jenom krátce prošlehejte. Těsto vlijte do připraveného pekáčku a pečte v rozehřáté troubě asi 10–12 minut, až je povrch na dotek suchý (zda je těsto propečené, můžete vyzkoušet i špejlí). Vyjměte z trouby, nechte chvíli zchladnout, poté překlopte na mřížku, opatrně odstraňte papír na pečení a nechte úplně vychladnout.
04.
Na krém prošlehejte jemný tvaroh s cukrem (množství cukru případně dolaďte podle chuti), vanilkovým extraktem a špetkou soli. Přidejte smetanu a vyšlehejte hustý krém.
05.
Na čokoládovou polevu rozpusťte v menším rendlíku ve vodní lázni čokoládu a přilijte smetanu. Dál zahřívejte a míchejte, až se vytvoří hladká poleva. Nechte částečně vychladnout.
06.
Z kakaového korpusu vykrojte kolečka, která budou mít stejný průměr jako zvolené skleničky. Vložte je na dno skleniček (případnou mezeru můžete vyplnit okrojky těsta). Na korpus naneste tvarohový krém, zarovnejte a zalijte čokoládovou polevou. Ozdobte drobným ovocem a lístkem meduňky (nebo máty). Skleničky uzavřete a nechte v chladu uležet. V lednici vydrží až 4 dny.
A nebo vyzkoušejte jiný dezert do skleničky, třeba jahodové tiramisu.