Článek
Postup
01.
Den předem si připravte pudinkový krém – potřebuje pořádně vychladit. Podle návodu na obalu uvařte karamelový pudink, cukr přidejte podle chuti. I když se vám to bude zdát zbytečné, hotový horký pudink přemístěte do robotu a nechte pomalu šlehat až do vychladnutí. Jenom tak vznikne nadýchaný krém bez „cucků“. Mezitím ušlehejte tuhou šlehačku, zlehka ji vmíchejte do vychladlého pudinku a krém nechte v lednici do druhého dne ztuhnout.
02.
Před přípravou těsta včas vyndejte vejce z lednice, aby měla pokojovou teplotu. Hladkou mouku prosejte. V hrnci se silným dnem smíchejte vodu, olej a špetku soli a pomalu přiveďte k varu. Když se směs začne vařit, přisypte mouku a za stálého míchání „odpalujte“. Těsto na velmi mírném plameni míchejte, až se spojí do hladké koule, přestane lepit na vařečku a na dně hrnce se vytvoří souvislý bílý povlak – trvá to dvě tři minuty.
03.
Těsto přeložte do robotu a nechte míchat téměř do zchladnutí. Poté postupně po jednom zašlehejte vejce.
04.
Plech vyložte papírem na pečení, předehřejte troubu na 200 stupňů (dospod vložte hrnec s vodou, pára pomůže větrníčkům „vyběhnout“). Těstem naplňte cukrářský sáček a na plech nastříkejte malé větrníčky. Nechte mezi nimi dost prostoru, v troubě nabudou.
05.
Vložte do trouby a pečte asi 20 minut, troubu neotvírejte! Po dvaceti minutách jeden větrníček vyjměte a zkontrolujte – má být krásně nafouklý a uvnitř suchý.
06.
Ještě teplé větrníky rozkrojte podélně na poloviny a nechte úplně vychladnout. Mezitím ušlehejte pevnou šlehačku se ztužovačem.
07.
Vychladlé větrníky naplňte pudinkovým krémem, přidejte malý kopeček šlehačky, přiklopte, jemně poprašte moučkovým cukrem a užívejte si zasloužené pochvaly.
Tip: Potřebujete větrníčky ještě dnes? Vynechte přípravu krému, dobře prošlehejte půl plechovky sladkého karamelového kondenzovaného mléka s půlkou másla (obě suroviny musejí mít stejnou teplotu), nechte ztuhnout a naplňte korpusy.
Odpalované těsto má neutrální chuť, proto můžete zkusit i slanou variantu větrníčků: naplňte je oblíbenou tvarohovou nebo sýrovou pomazánkou a ozdobte čerstvými bylinkami.
Nemáte trpělivost s výrobou jednotlivých větrníčků nebo věnečků? Udělejte si větrník na plech, což jsou docela snadné řezy, které chutnají jako ten nejlepší větrník.